Spis treści
Kalafior prędzej kojarzy się jako dodatek do obiadu niż główny składnik całego dania. Rzadko traktowany jest jako warzywo, które można wykorzystać kreatywnie. Najlepiej ugotować i polać masłem z bułką tartą, prawda?
Spójrzmy dzisiaj nieco inaczej na ten produkt. Ma neutralny smak. Dobrze reaguje na pieczenie, gotowanie na parze, duszenie i grillowanie. Można go podać w postaci gotowych różyczek, purée, placków, zapiekanki, a nawet na surowo! Do tego ma niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika.
Wartości odżywcze kalafiora
W 100 g ugotowanego kalafiora znajduje się zaledwie 25 kcal. Taka porcja dostarcza także:
- 3 g węglowodanów przyswajalnych,
- około 2 g błonnika pokarmowego,
- niewielką ilość białka – około 1,9 g,
- niemal zerową zawartość tłuszczu (0,3 g).
Niestety na próżno szukać w nim witamin i składników mineralnych, które wypełnią znaczną część dziennego zapotrzebowania, na któryś składnik. Niemniej w różyczkach znajdziemy niewielkie ilości witaminy C, potasu, żelaza czy kwasu foliowego.
Jako warzywo kapustne należy do grupy roślin krzyżowych (Brassicaceae), które naturalnie syntetyzują glukozynolany. Te związki ulegają przekształceniu do izotiocyjanianów – substancji o potencjalnym wpływie na regulację szlaków metabolicznych i ochronę komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Goitrogeny w kalafiorze – czy jest się czego obawiać?
Warzywa kapustne zawierają związki określane jako goitrogeny – głównie glukozynolany i produkty ich przemian. Substancje w dużych ilościach mogą wpływać na wchłanianie jodu oraz syntezę hormonów tarczycy (szczególnie przy niedoborze tego pierwiastka).
Na to warzywo (i często inne warzywa kapustne) zwraca się uwagę w diecie osób z niedoczynnością tarczycy spowodowaną autoimmunologicznym zapaleniem (Hashimoto). Niektórzy wyraźnie podkreślają, że powinno się wykluczyć je z jadłospisu. Na szczęście – zgodnie z obecnym stanem wiedzy – nie ma konieczności eliminacji kalafiora z menu, o ile dieta pokrywa zapotrzebowanie na jod, selen i żelazo.
Problem pojawia się wyłącznie przy diecie ubogiej w mikroskładniki (w tym przypadku to jednak nie samo ograniczenie kalafiora powinno być priorytetem, a zadbanie o pełnowartościowy jadłospis) oraz przy spożywaniu dużych ilości surowych warzyw kapustnych (ponad 1 kilograma każdego dnia).
W praktyce włączenie kalafiora do diety w typowej ilości – nawet kilka razy w tygodniu po 150-250 g – nie stanowi zagrożenia. Dodatkowo obróbka termiczna (gotowanie, duszenie, pieczenie) zmniejsza zawartość aktywnych goitrogenów nawet o 70%.
3 proste przepisy z kalafiorem
Sprawdź nasze przepisy na to, jak wykorzystać kalafior. Kup całą główkę i nie martw się o to, że coś się zmarnuje!
Wegańskie szaszłyki BBQ
Składniki (2 porcje):
- 400 g kalafiora
- 200 g tofu naturalnego
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Podziel kalafior na różyczki. Tofu i cukinię pokrój w grube plastry. Wymieszać oliwę, koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Warzywa i tofu obtocz w marynacie. Nabij składniki na patyczki do szaszłyków. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 190°C lub wrzuć na grilla.
Jajecznica z kalafiorem
Składniki (1 porcja):
- 200 g kalafiora
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Zetrzyj surowy kalafior na tarce (małe oczka). Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kalafior i podsmaż (5-10 minut, aż będzie miękki). Jajka wbij do szklanki, wymieszaj z solą i pieprzem i wlej na patelnię. Całość smaż z kalafiorem do momentu uzyskania satysfakcjonującej konsystencji jajecznicy. Posyp szczypiorkiem.
Jajecznica dobrze komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem, pomidorem i szpinakiem.
Kalafiorowa zapiekanka tuńczykiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki
Składniki (2 porcje):
- 400 g różyczek kalafiora
- 200 g ziemniaków
- 160 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
- 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kalafior podziel na różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Tuńczyka odsącz z zalewy. Suszone pomidory pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z passatą i przyprawami. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 35 minut w 180°C. Po upieczeniu posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
To przepis zero-waste! Zapiekankę możesz zblendować na jednolitą masę i podać w formie pasty do pieczywa.