overlay overlay-mobile
viking-shadow
viking_karta_produktu
palce
FODMAP-min

Dieta Fodmap

Dostępne kaloryczności
1200 kcal
1500 kcal
1800 kcal
2000 kcal
2200 kcal
2500 kcal
3000 kcal
Mikroskładniki
Białko:
20%
Tłuszcze:
35%
Węgle:
45%
Opis diety
Dieta dla tych, którzy zmagają się z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Jeżeli zmagasz się z zespołem jelita drażliwego (IBS) czy zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) – dobrze trafiłeś(aś)! Dla osób takich jak Ty ułożyliśmy specjalną dietę Fodmap, przeznaczoną przede wszystkim dla Twojego brzucha. Żebyś po posiłkach czuł(a) się lekko i nie cierpiał(a) przez dolegliwości trawienne.

FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols), czyli „fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole”, to grupa fermentujących węglowodanów. Organizm niektórych osób nie jest w stanie ich rozłożyć oraz wchłonąć w jelicie cienkim. 

Zadaniem diety LOW FODMAP jest złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS – skrót od ang. irritable bowel syndrom). Co należy do tych objawów? Dyskomfort po posiłkach w postaci wzdęć, gazów, bólu brzucha, uczucia przelewania, zaparć oraz biegunek. 

Dieta na zaparcia i wzdęcia – jakich produktów należy unikać?

U większości osób produkty bogate w FODMAP nie będą powodowały dolegliwości, jednakże u osób z chorobami układu pokarmowego m.in. zespołem jelita drażliwego (IBS) czy z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna) produkty te mogą nasilać dolegliwości.

Dieta pudełkowa LOW FODMAP wymaga eliminacji produktów zawierających łatwo fermentujące węglowodany (fruktozę, laktozę, fruktany, galaktany oraz poliole). Dlatego w naszej diecie ograniczyliśmy do minimum produkty zawierające m.in. laktozę, gluten, fruktozę i substancje słodzące, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa i owoce wywołujące dolegliwości.

Lista produktów, które są niedozwolone, jest całkiem długa. Znajdziemy na niej na pewno: 

  • mąki, pieczywo, płatki śniadaniowe, makarony czy przekąski – wszystko, co wyprodukowano na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia;
  • nabiał zawierający laktozę: mleko krowie/kozie/owcze, twaróg, jogurt, maślanka, śmietana, lody
  • owoce (również te z puszki i suszone), m.in. jabłka, wiśnie, czereśnie, grejpfruty, brzoskwinie, gruszki;
  • warzywa, m.in. cebula, czosnek, kalafior, burak ćwikłowy;
  • miód, syrop glukozowo-fruktozowy, ksylitol;
  • zioła i przyprawy, m.in. czosnek granulowany, ketchup, pesto;
  • i wiele innych.

Wydawać by się mogło, że niewiele produktów pozostaje. Otóż nie, istnieje jeszcze mnóstwo produktów, które można jeść i nie wpłyną negatywnie na Twój organizm. To np. nabiał bezlaktozowy, mięso, ryby, jaja, niektóre owoce (np. maliny, truskawki czy cytryna) oraz warzywa (ziemniaki, papryka czy marchewka), wszystkie przyprawy (oprócz mieszanek zawierających cebulę i czosnek), a także tłuszcze czy cukier.

Widzisz więc, że to, że musisz wyeliminować FODMAP, nie oznacza, że nie będziesz miał(a) czego zjeść. Skomponowaliśmy taką dietę, byś mógł z przyjemnością czekać na kolejny posiłek, a nie ze strachem, że czeka Cię uczucie ciężkości czy wzdęcia. Wzięliśmy pod uwagę najsurowsze zalecenia lekarzy oraz specjalistów i stworzyliśmy catering LOW FODMAP na miarę Twoich potrzeb. Twoich i Twojego brzucha.

Dieta na wzdęcia i zaparcia – jadłospis skrojony dla Ciebie

Podstawę diety FODMAP catering tworzą węglowodany (w 45%). Dalej za nimi są tłuszcze (35%) i białka (20%). Wykluczyliśmy „zakazane” produkty i skomponowaliśmy wyjątkowe menu, nie zapominając, że przede wszystkim liczy się smak! Mamy nadzieję, że powiedzenie „przez żołądek do serca” będzie miało rację bytu w naszej współpracy. Chcemy pomóc Ci jeść zdrowo, ale smacznie.

Wiemy, jak w tym zabieganym świecie trudno jest znaleźć czas na zakupy, mozolne przygotowywanie posiłków, tym bardziej przy tak wymagającym organizmie. Zapamiętanie wszystkich „zakazanych” produktów może irytować, a trzeba mieć też odpowiednią wiedzę, jakie produkty ze sobą łączyć, żeby było smacznie i lekko.

Od dziś nie musisz już tego robić sam(a)! Z pomocą przyjdzie Ci Kuchnia Vikinga. Nam nie straszne są żadne wymagające diety, a wręcz przeciwnie – lubimy stawiać sobie poprzeczkę coraz wyżej. W końcu kochamy, to co robimy, a efekty widać na Waszych talerzach (czy tam w pudełkach).

Dlatego właśnie każdego dnia pod same drzwi otrzymasz torbę wartościowych posiłków na cały dzień. Żebyś się nie martwił(a), kiedy znajdziesz czas na gotowanie i czy robisz to zgodnie z zaleceniami. Wiemy, że dieta LOW FODMAP jest wymagająca i chcemy Cię odciążyć. 

Zgodnie z badaniami naukowymi dieta LOW FODMAP uratowała wiele brzuchów od nieprzyjemnych dolegliwości! Spróbuj diety od Kuchni Vikinga i raz na zawsze pożegnaj się z bólami brzucha.

Kcal Cena za 1 dzień Cena powyżej 5 dni
1200 58.9 zł 56.9 zł
1500 67.9 zł 65.9 zł
1800 70.9 zł 68.9 zł
2000 72.9 zł 70.9 zł
2200 75.9 zł 73.9 zł
2500 78.9 zł 76.9 zł
3000 83.9 zł 81.9 zł

Wspólne wybory,
wspólne oszczędzanie!

15% RABATU przy zamówieniu
trzeciej diety pod ten sam adres. Regulamin promocji

Group 3874
Group 3875

Masz wątpliwości?

Skorzystaj z darmowej konsultacji z naszymi Dietetykami.

Poniedziałek - Piątek
7:00 – 15:00

+48 22 230 24 00
(wew. 2)
dietetyk@kuchniavikinga.pl
Mask Group 34

Bestsellery w Kuchni Vikinga

5.0 Pyzy z mięsem z kwaśną śmietaną pietruszkową, prażoną cebulką i buraczkami na ciepło
5.0

Pyzy z mięsem z kwaśną śmietaną pietruszkową, prażoną cebulką i buraczkami na ciepło

5.0 Porzeczkowy jogurt grecki z gorzką czekoladą, podany z kluskami leniwym
5.0

Porzeczkowy jogurt grecki z gorzką czekoladą, podany z kluskami leniwymi

5.0 Pancakes bananowe z serkiem czekoladowo-kokosowym i konfiturą agrestową
5.0

Pancakes bananowe z serkiem czekoladowo-kokosowym i konfiturą agrestową

4.99 Quesadillas z pulled pork i serem BBQ, sos 1000wysp, warzywa
4.99

Quesadillas z pulled pork i serem BBQ, sos 1000wysp, warzywa

4.96 Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z opiekanymi ziemniaczkami, dipem BBQ i colesławem z czerwonej kapusty
4.96

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z opiekanymi ziemniaczkami, dipem BBQ i colesławem z czerwonej kapusty

4.95 Chińskie pierożki z otrębami z farszem wieprzowym z kapustą pekińską z sosem sweet-chili i sezamem
4.95

Chińskie pierożki z otrębami z farszem wieprzowym z kapustą pekińską z sosem sweet-chili i sezamem

4.93 Sałatka z grillowanym kurczakiem, batatem, mozzarellą, ogórkiem, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną i pestkami dyni, winegret BBQ_
4.93

Sałatka z grillowanym kurczakiem, batatem, mozzarellą, ogórkiem, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną i pestkami dyni, winegret BBQ

4.92 Butter chickpeas z curry podane z ryżem czarno-białym, chlebkiem nan i koledrą
4.92

Butter chickpeas z curry podane z ryżem czarno-białym, chlebkiem nan i koledrą

albert
bulb paint1 paint2
bo-kuchnia-vikinga to-mądry wybór-jest! albert-signature
albert-mobile