





Dieta z ograniczoną laktozą i glutenem
Uwaga! Vikingu, ta dieta została wyłączona z oferty, jednak mamy jeszcze lepszą opcję, która może Ci się spodobać! Sprawdź naszą nową dietę Hashi Low Gluten & Lactose
Poniższe wartości procentowe przedstawiają średni tygodniowy podział makroskładników.
Osoby nietolerujące laktozy oraz glutenu nie mają lekko. Spożycie nawet jednego z tych alergenów powoduje nieprzyjemne dolegliwości, uczucie ciężkości oraz problemy z trawieniem. Jeżeli należysz do grona osób, które ze względów zdrowotnych zmuszone są ograniczać spożycie glutenu i laktozy, z pewnością wiesz, że stopień dietetycznych restrykcji uzależniony jest od indywidualnej tolerancji.
Przygotowałem propozycję diety, która znacząco ogranicza zawartość laktozy i glutenu, zastępując je zdrowszymi i lekkimi odpowiednikami. Nie musisz już rezygnować z wygody, jaką jest catering dostarczany pod Twój dom. Jeśli posiadasz nietolerancję laktozy lub glutenu, możesz zapomnieć o uciążliwym dostosowywaniu przepisów do swojej wymagającej diety – z przyjemnością zrobimy to za Ciebie.
Nasza wspaniała dietetyczka z każdą dietą stawia sobie poprzeczkę coraz wyżej. Wiemy, że nie możemy zadowolić absolutnie każdego, ale staramy się wsłuchiwać w potrzeby naszych klientów i poszerzać ofertę o mniej spotykane, a jednak coraz częstsze diety.
Przestrzeganie mocno ograniczającej diety bezlaktozowej, która równocześnie znacząco wyklucza gluten, to nie lada wyzwanie dla kogoś, kto się na tym zwyczajnie nie zna. Zauważyłeś, że gluten i laktoza Ci nie służą? Czy wiesz, że nie musisz poznawać wszystkich dostępnych zamienników i codziennie głowić się nad odpowiednim komponowaniem wykluczającej, lecz wciąż pełnowartościowej diety?
Po co masz tracić czas i błądzić we mgle, skoro możesz zgłosić się do nas! Zrobimy to wszystko za Ciebie, a mało tego, dostarczymy Ci Twoje pyszne posiłki pod sam dom! Ty możesz ten czas poświęcić na dużo ciekawsze zajęcia.
Dieta pudełkowa ograniczająca laktozę i gluten – idealna dla alergików
Dawniej nietolerancję laktozy kojarzono głównie z najmłodszymi. Dziś już wiemy, że ten problem dotyka nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór w organizmie enzymu odpowiadającego za rozkład tego cukru mlecznego – laktazy.
Niedobór laktazy może być wrodzony (przekazany genetycznie), pierwotny (spowodowany fizjologicznym procesem spadku aktywności enzymu) oraz wtórny (czyli nabyty, np. przez przebytą chorobę czy zażywanie leków). Do głównych objawów nietolerancji laktozy u dorosłych należą: wzdęcia, kolka, bóle brzucha, a nawet biegunka – wszystko to po spożyciu produktu zawierającego laktozę. Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy, kto zmaga się z nietolerancją laktozy, jest tak samo wrażliwy na jej obecność w diecie. Wiele osób z niedoborem laktazy dobrze toleruje niewielkie ilości laktozy w codziennej diecie.
Gluten natomiast jest białkiem znajdującym się w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Do osób, które powinny unikać glutenu w codziennym jadłospisie, jednak mogą pozwolić sobie na jego śladowe ilości, należą te, które zmagają się z nietolerancją bez celiakii, alergią związaną z glutenem oraz alergią na pszenicę. Niestety, w przypadku celiakii nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać reakcję immunologiczną w jelicie cienkim, prowadząc do poważnych komplikacji.
Nasza dieta ograniczająca laktozę i gluten została stworzona, aby pomóc alergikom odpowiednio się odżywiać, przy czym nie jeść w kółko tego samego. Sami nie znosimy nudy i banalnych posiłków, dlatego nie pozwalamy sobie na serwowanie Wam nijakich dań.
Catering „less gluten & lactose” – przykładowe dania
Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać produktów mlecznych, a dodatkowo, jeśli nie tolerują glutenu, nie powinny przesadzać z produktami mącznymi i podobnymi. Wydawać by się mogło, że zostają same owoce, warzywa i mięso, bez żadnych dodatków. Nic bardziej mylnego!
Mleko można śmiało zastąpić napojem roślinnym, np. sojowym czy owsianym. Na rynku spożywczym dostępne jest mnóstwo produktów bezlaktozowych, w tym jogurty, kefiry, a nawet mleko. Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową, a makarony – ryżem, gryką, komosą ryżową czy kaszą jaglaną.
Na śniadanie proponuję placuszki z mąki bezglutenowej i napoju owsianego z dodatkiem masła orzechowego oraz bezlaktozowego jogurtu. Na drugie śniadanie – shake na napoju kokosowym z owocami i liśćmi mięty. Na obiad – filet z kurczaka w ziołowym pesto z komosą ryżową i surówką. Na podwieczorek – ciasto na bezglutenowym spodzie z sezonowymi owocami. Natomiast na kolację proponuję sałatkę z warzywami i grillowanym boczkiem.
Czy dieta bezglutenowa i bezlaktozowa musi być nudna? Absolutnie nie! Jak widzisz, nie musisz rezygnować ze wszystkiego w swojej diecie, a Twój talerz wcale nie będzie pusty. Dzięki odpowiednim zamiennikom można skomponować lekkie posiłki, które nie tylko będą smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla Twojego organizmu. Pożegnaj się z potwornymi wzdęciami i rewolucjami żołądkowymi! Powitaj zdrowy catering dietetyczny z Kuchni Vikinga!
Ze względu na istniejące ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego na drodze produkcji czy na etapie producenta naturalnie bezglutenowych produktów, dieta może zawierać śladowe ilości glutenu. Nie rekomendujemy jej dla osób z celiakią.
Kcal | Cena regularna |
Cena powyżej 5 dni |
---|---|---|
1200 | 64,9 zł | 59,9 zł |
1500 | 73,9 zł | 68,9 zł |
1800 | 76,9 zł | 71,9 zł |
2000 | 78,9 zł | 73,9 zł |
2200 | 81,9 zł | 76,9 zł |
2500 | 84,9 zł | 79,9 zł |
3000 | 89,9 zł | 84,9 zł |
Menu Less gluten & lactose
Wspólne wybory,
wspólne oszczędzanie!
15% RABATU przy zamówieniu
trzeciej diety pod ten sam adres. Regulamin promocji


Masz wątpliwości?
Skorzystaj z darmowej konsultacji z naszymi Dietetykami.
Poniedziałek - Piątek
7:00 – 15:00
(wew. 2)

Bestsellery w Kuchni Vikinga

Pyzy z mięsem z kwaśną śmietaną pietruszkową, prażoną cebulką i buraczkami na ciepło

Porzeczkowy jogurt grecki z gorzką czekoladą, podany z kluskami leniwymi

Pancakes bananowe z serkiem czekoladowo-kokosowym i konfiturą agrestową

Quesadillas z pulled pork i serem BBQ, sos 1000wysp, warzywa

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z opiekanymi ziemniaczkami, dipem BBQ i colesławem z czerwonej kapusty

Chińskie pierożki z otrębami z farszem wieprzowym z kapustą pekińską z sosem sweet-chili i sezamem

Sałatka z grillowanym kurczakiem, batatem, mozzarellą, ogórkiem, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną i pestkami dyni, winegret BBQ

Butter chickpeas z curry podane z ryżem czarno-białym, chlebkiem nan i koledrą
Wypróbuj również dodatki
Uzupełnij swoje zamówienie o dodatki, które oferujemy również stacjonarnie w Viking Point. Będziesz mógł je dodać na etapie składania zamówienia.

Truskawkowe smoothie MAŁE

Lemoniada zero truskawkowa

ICE TEA zero brzoskwiniowa

PROTEINOWA ICE COFFEE MAŁA

Viking Vitamin - Orange

Viking Vitamin - Tropical

Viking Vitamin - Jabłko/Mięta

Zielone smoothie MAŁE

Tartaletka owocowa

Śmietanowiec

Tapioka matcha z kiwi

Rabarbar na maślanym biszkopcie z kruszonką

Sernik jagodowy

Leśny mech z truskawkami

Croissant pistacjowy

Pierogi z jagodami i słodkim jogurtem

Pierogi z indykiem i surówką z marchewki

Wrapy z indykiem i warzywami

Spaghetti bolognese

Kanapka Cezar

Johnny English

Bajgiel azjatycki z kurczakiem teriyaki
