Less gluten & lactose
1200 - 3000 KcalDieta dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie laktozy i glutenu.
Osoby nietolerujące laktozy oraz glutenu nie mają lekko. Spożycie nawet jednego z tych alergenów powoduje nieprzyjemne dolegliwości, uczucie ciężkości oraz problemy z trawieniem. Jeżeli należysz do grona osób, które ze względów zdrowotnych zmuszone są ograniczać spożycie glutenu i laktozy, z pewnością wiesz, że stopień dietetycznych restrykcji uzależniony jest od indywidualnej tolerancji.
Przygotowałem propozycję diety, która znacząco ogranicza zawartość laktozy i glutenu, zastępując je zdrowszymi i lekkimi odpowiednikami. Nie musisz już rezygnować z wygody, jaką jest catering dostarczany pod Twój dom. Jeśli posiadasz nietolerancję laktozy lub glutenu możesz zapomnieć o uciążliwym dostosowaniu przepisów do swojej wymagającej diety – z przyjemnością zrobimy to za Ciebie.
Nasza wspaniała dietetyczka z każdą dietą stawia sobie poprzeczkę coraz wyżej. Wiemy, że nie możemy zadowolić absolutnie każdego, ale staramy się wsłuchiwać w potrzeby naszych klientów i poszerzać ofertę o mniej spotykane, a jednak coraz częstsze diety.
Przestrzeganie mocno ograniczającej diety bezlaktozowej, która równocześnie znacząco wyklucza gluten to nie lada wyzwanie dla kogoś, kto się na tym zwyczajnie nie zna. Zauważyłeś, że gluten i laktoza Ci nie służą? Czy wiesz, że nie musisz poznać wszystkich dostępnych zamienników i codziennie głowić się nad odpowiednim komponowaniem wykluczającej, jednak wciąż pełnowartościowej diety?
Po co masz tracić czas i błądzić we mgle, skoro możesz zgłosić się do nas! Zrobimy to wszystko za Ciebie i mało tego, dostarczymy Ci Twoje pyszne posiłki pod sam dom! Ty możesz ten czas poświęcić na dużo ciekawsze zajęcia.
Dieta pudełkowa ograniczająca laktozę i gluten – idealna dla alergików
Dawniej nietolerancję laktozy kojarzono głównie z najmłodszymi. Dziś już wiemy, że ten problem dotyka nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór w organizmie enzymu odpowiadającego za rozkład tego cukru mlecznego – laktazy.
Niedobór laktazy może być wrodzony (przekazany genetycznie), pierwotny (spowodowany fizjologicznym procesem spadku aktywności enzymu) oraz wtórny (czyli nabyty np. przez przebytą chorobę czy zażywanie leków). Do głównych objawów nietolerancji laktozy u dorosłych są: wzdęcia, kolka, bóle brzucha, a nawet biegunka – wszystko to po spożyciu produktu zawierającego laktozę. Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy, kto zmaga się z nietolerancją laktozy, jest tak samo wrażliwy na jej obecność w diecie. Wiele osób z niedoborem laktazy dobrze toleruje niewielkie ilości laktozy w codziennej diecie.
Gluten natomiast jest białkiem znajdującym się w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Do osób, które powinny unikać glutenu w codziennym jadłospisie, jednak mogą pozwolić sobie na jego śladowe ilości należą te, które zmagają się z nietolerancją bez celiakii, alergią związana z glutenem i alergia na pszenicę. Niestety w przypadku celiakii, nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać reakcję immunologiczną w jelicie cienkim, prowadząc do poważnych komplikacji.
Nasza dieta ograniczająca laktozę i gluten została stworzona, aby pomóc alergikom odpowiednio się odżywiać, przy czym nie jeść w kółko tego samego. Sami nie znosimy nudy i banalnych posiłków, dlatego nie pozwalamy sobie na serwowanie Wam nijakich dań.
Catering „less gluten & lactose” – przykładowe dania
Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać produktów mlecznych, a dodatkowo, jeśli nie tolerują glutenu, nie powinny przesadzać z produktami mącznymi i podobnymi. Wydawać by się mogło, że zostają same owoce, warzywa i mięso, bez żadnych dodatków. Nic bardziej mylnego!
Mleko można śmiało zastąpić napojem roślinnym, np. sojowym czy owsianym. Na rynku spożywczym dostępne jest mnóstwo produktów bezlaktozowych, w tym jogurty, kefiry, a nawet mleko. Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową, a makarony – ryżem, gryką, komosą ryżową czy kaszą jaglaną.
Na śniadanie proponuję placuszki z mąki bezglutenowej i napoju owsianego z dodatkiem masła orzechowego i bezlaktozowego jogurtu. Na drugie śniadanie shake na napoju kokosowym z owocami i liśćmi mięty. Na obiad filet z kurczaka w ziołowym pesto z komosą ryżową i surówką. Na podwieczorek ciasto na bezglutenowym spodzie z sezonowymi owocami. Natomiast na kolację proponuję sałatkę z warzywami i grillowanym boczkiem.
Czy dieta bezglutenowa i bezlaktozowa musi być nudna? Absolutnie nie! Jak widzisz, nie musisz rezygnować ze wszystkiego w swojej diecie, a Twój talerz wcale nie będzie pusty. Dzięki odpowiednim zamiennikom można skomponować lekkie posiłki, które nie tylko będą smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla Twojego organizmu. Pożegnaj się z potwornymi wzdęciami i rewolucjami żołądkowymi! Powitaj zdrowy catering dietetyczny z Kuchni Vikinga!
Ze względu na istniejące ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego na drodze produkcji czy na etapie producenta naturalnie bezglutenowych produktów dieta może zawierać śladowe ilości glutenu. Nie rekomendujemy jej dla osób z celiakią.
Dieta Less gluten & lactose składa się z
Białko20%
Węgle45%
Tłuszcze35%