Fodmap - Makaron penne w sosie pomidorowym z cukinią, kurczakiem i włoskim serem

Dieta Fodmap

Cena od: 64.99 zł
Za 5 posiłków
Dieta dla tych, którzy zmagają się z problemami żołądkowo-jelitowymi. Dostępne kaloryczności
1200 kcal
1500 kcal
1800 kcal
2000 kcal
2200 kcal
2500 kcal
3000 kcal
Makroskładniki

Poniższe wartości procentowe przedstawiają średni tygodniowy podział makroskładników.

Białko: 20-25%
Tłuszcze: 35-40%
Węgle: 35-40%
Opis diety

Jeżeli zmagasz się z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) – dobrze trafiłeś/aś! Dla osób takich jak Ty ułożyliśmy specjalną dietę FODMAP, przeznaczoną przede wszystkim dla Twojego brzucha, abyś po posiłkach czuł/a się lekko i nie cierpiał/a z powodu dolegliwości trawiennych.

FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols), czyli „fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole”, to grupa fermentujących węglowodanów. Organizm niektórych osób nie jest w stanie ich rozłożyć ani wchłonąć w jelicie cienkim.

Zadaniem diety LOW FODMAP jest złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego (IBS – skrót od ang. irritable bowel syndrome). Co należy do tych objawów? Dyskomfort po posiłkach w postaci wzdęć, gazów, bólu brzucha, uczucia przelewania, zaparć oraz biegunek.

Dieta na zaparcia i wzdęcia – jakich produktów należy unikać?

U większości osób produkty bogate w FODMAP nie będą powodowały dolegliwości, jednak u osób z chorobami układu pokarmowego, m.in. zespołem jelita drażliwego (IBS) czy nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna), produkty te mogą nasilać dolegliwości.

Dieta pudełkowa LOW FODMAP wymaga eliminacji produktów zawierających łatwo fermentujące węglowodany (fruktozę, laktozę, fruktany, galaktany oraz poliole). Dlatego w naszej diecie ograniczyliśmy do minimum produkty zawierające m.in. laktozę, gluten, fruktozę, substancje słodzące, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa i owoce wywołujące dolegliwości.

Lista produktów, które są niedozwolone, jest całkiem długa. Znajdziemy na niej na pewno:

  • mąki, pieczywo, płatki śniadaniowe, makarony czy przekąski – wszystko, co wyprodukowano na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia;
  • nabiał zawierający laktozę: mleko krowie, kozie, owcze, twaróg, jogurt, maślanka, śmietana, lody;
  • owoce (również te z puszki i suszone), m.in. jabłka, wiśnie, czereśnie, grejpfruty, brzoskwinie, gruszki;
  • warzywa, m.in. cebula, czosnek, kalafior, burak ćwikłowy;
  • miód, syrop glukozowo-fruktozowy, ksylitol;
  • zioła i przyprawy, m.in. czosnek granulowany, ketchup, pesto;
  • i wiele innych.

Wydawać by się mogło, że niewiele produktów pozostaje. Otóż nie, istnieje jeszcze mnóstwo produktów, które można jeść i które nie wpłyną negatywnie na Twój organizm. To np. nabiał bezlaktozowy, mięso, ryby, jaja, niektóre owoce (np. maliny, truskawki czy cytryna) oraz warzywa (ziemniaki, papryka czy marchewka), wszystkie przyprawy (oprócz mieszanek zawierających cebulę i czosnek), a także tłuszcze i cukier.

Widzisz więc, że eliminacja FODMAP nie oznacza, że nie będziesz miał/a czego zjeść. Skomponowaliśmy taką dietę, byś mógł/a z przyjemnością czekać na kolejny posiłek, a nie z obawą, że czeka Cię uczucie ciężkości czy wzdęcia. Wzięliśmy pod uwagę najsurowsze zalecenia lekarzy oraz specjalistów i stworzyliśmy catering LOW FODMAP na miarę Twoich potrzeb. Twoich i Twojego brzucha.

Dieta na wzdęcia i zaparcia – jadłospis skrojony dla Ciebie

Podstawę diety FODMAP catering tworzą węglowodany (w 45%). Dalej są tłuszcze (35%) i białka (20%). Wykluczyliśmy „zakazane” produkty i skomponowaliśmy wyjątkowe menu, nie zapominając, że przede wszystkim liczy się smak! Mamy nadzieję, że powiedzenie „przez żołądek do serca” będzie miało rację bytu w naszej współpracy. Chcemy pomóc Ci jeść zdrowo, ale smacznie.

Wiemy, jak w tym zabieganym świecie trudno jest znaleźć czas na zakupy i mozolne przygotowywanie posiłków, tym bardziej przy tak wymagającym organizmie. Zapamiętanie wszystkich „zakazanych” produktów może irytować, a trzeba mieć też odpowiednią wiedzę, jakie produkty ze sobą łączyć, żeby było smacznie i lekko.

Od dziś nie musisz już tego robić sam(a)! Z pomocą przyjdzie Ci Kuchnia Vikinga. Nam nie straszne są żadne wymagające diety, a wręcz przeciwnie – lubimy stawiać sobie poprzeczkę coraz wyżej. W końcu kochamy to, co robimy, a efekty widać na Waszych talerzach (czy tam w pudełkach).

Dlatego każdego dnia, pod same drzwi, otrzymasz torbę wartościowych posiłków na cały dzień. Żebyś się nie martwił(a), kiedy znajdziesz czas na gotowanie i czy robisz to zgodnie z zaleceniami. Wiemy, że dieta LOW FODMAP jest wymagająca i chcemy Cię odciążyć.

Zgodnie z badaniami naukowymi dieta LOW FODMAP uratowała wiele brzuchów od nieprzyjemnych dolegliwości! Spróbuj diety od Kuchni Vikinga i raz na zawsze pożegnaj się z bólami brzucha.

Kcal Cena
regularna
Cena powyżej 5 dni
1200 64,99 zł 59,99 zł
1500 74,99 zł 69,99 zł
1800 77,99 zł 72,99 zł
2000 79,99 zł 74,99 zł
2200 82,99 zł 77,99 zł
2500 85,99 zł 80,99 zł
3000 90,99 zł 85,99 zł

Porównaj wybraną dietę

Fodmap - Makaron penne w sosie pomidorowym z cukinią, kurczakiem i włoskim serem

Fodmap

Dieta dla tych, którzy zmagają się z problemami żołądkowo-jelitowymi.
Białko:
20-25%
Tłuszcze:
35-40%
Węgle:
35-40%
Cena od: 64.99 zł

Wypróbuj również dodatki

Uzupełnij swoje zamówienie o dodatki, które oferujemy również stacjonarnie w Viking Point. Będziesz mógł je dodać na etapie składania zamówienia.

Wszystkie dodatki

Wspólne wybory,
wspólne oszczędzanie!

15% RABATU przy zamówieniu
trzeciej diety pod ten sam adres. Regulamin promocji

Group 3874
Group 3875

Masz wątpliwości?

Skorzystaj z darmowej konsultacji z naszymi Dietetykami.

Poniedziałek - Piątek
7:00 – 15:00

+48 22 230 2400
(wew. 2)
[email protected]
Mask Group 34

Najczęściej zadawane pytania

Dla kogo przeznaczona jest dieta FODMAP?

Dla osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Sprawdzi się także u osób z innymi chorobami układu pokarmowego, np. nieswoistymi zapaleniami jelit.

Czym są FODMAP-y?

To fermentujące węglowodany (oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole), których organizm niektórych osób nie potrafi strawić ani wchłonąć w jelicie cienkim. Mogą wywoływać wzdęcia, gazy, ból brzucha czy biegunki.

Jakie objawy łagodzi dieta FODMAP?

Przede wszystkim dyskomfort po posiłkach: wzdęcia, gazy, ból brzucha, uczucie przelewania, zaparcia i biegunki.

Jakie produkty są dozwolone?

Mięso, ryby, jaja, nabiał bez laktozy, niektóre owoce (np. maliny, truskawki, cytryna), warzywa (np. ziemniaki, papryka, marchewka), tłuszcze, cukier i większość przypraw.

Jakich produktów należy unikać na diecie FODMAP?

Między innymi pszenicy, żyta i jęczmienia, nabiału z laktozą, niektórych owoców (jabłka, gruszki, brzoskwinie), warzyw (cebula, czosnek, kalafior), miodu, syropu glukozowo-fruktozowego, ksylitolu czy gotowych mieszanek przypraw zawierających cebulę i czosnek.

Czy dieta FODMAP jest bardzo restrykcyjna?

Choć lista zakazanych produktów jest długa, wciąż pozostaje wiele składników, z których można przygotować smaczne i lekkie posiłki.

Jak wygląda rozkład makroskładników w tej diecie?

Podstawą są węglowodany (45%), następnie tłuszcze (35%) i białko (20%). Taki bilans wspiera układ pokarmowy, a jednocześnie zapewnia energię.