Spis treści
Zielona herbata pochodzi z dalekiej Azji, jednak cieszy się sławą na skalę światową. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko swojemu delikatnemu i charakterystycznemu smakowi, ale przede wszystkim bogactwu korzyści zdrowotnych, jakie oferuje.
Przekonaj się, jak odpowiednio zaparzona filiżanka zielonej herbaty może wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie. Poznaj zarówno metody jej parzenia, jak i szerokie spektrum jej zdrowotnych właściwości.
Dlaczego warto pić zieloną herbatę — właściwości prozdrowotne
Picie zielonej herbaty zaleca się ze względu na jej korzyści zdrowotne, które poparte są licznymi badaniami i dowodami naukowymi.
Zielona herbata zawiera bogactwo bioaktywnych związków, które mogą wpływać pozytywnie na zdrowie. Wśród nich wyróżnia się przede wszystkim polifenole, w tym katechiny — z epigallokatechiną galusanem (EGCG) na czele — substancją, która jest jednym z najsilniejszych i najczęściej badanych składników zielonej herbaty.
Właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
EGCG to związek, który wykazuje silny potencjał przeciwzapalny. Pomaga zwalczać wolne rodniki i w ten sposób przyczynia się do redukcji ich nadmiernych ilości, a tym samym stanów zapalnych w organizmie.
Dodatkowo zielona herbata jest ceniona za swoje właściwości przeciwnowotworowe. Składniki zawarte w liściach Camellia sinensis wykazują zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Opublikowano badanie, w którym potwierdzono, że regularne picie zielonej herbaty jest związane z rzadszym występowaniem nawrotów raka piersi u badanych kobiet.
Korzystny wpływ na układ krążenia
Zielona herbata ma wpływ na poprawę profilu lipidowego we krwi. Spożywanie naparów może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL. Korzystny wpływ związków zawartych w zielonej herbacie wykazano także na stan naczyń krwionośnych, szczególnie u osób chorych na miażdżycę, oraz na ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u osób po przebytym zawale.
Wsparcie układu nerwowego
Spożywanie zielonej herbaty może poprawiać funkcje poznawcze i ogólny stan układu nerwowego. W typ przypadku podobnie działają katechiny, ale także substancja — aminokwasu L-teanina. Badania wykazały, że związki te przyczyniają się do zwiększenia aktywności fal alfa w mózgu, które związane są ze stanem relaksu, lepszym skupieniem oraz większą kreatywnością. Idąc o krok dalej, regularne picie zielonej herbaty może również obniżać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych — choroba Alzheimera czy Parkinsona.
Silne działanie antyoksydacyjne, o którym wcześniej wspominaliśmy, pomaga także chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo, EGCG wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, które mogą zmniejszać ryzyko uszkodzeń mózgu po udarze. Składnik ten stymuluje procesy neuroregeneracyjne i tym samym może przyczyniać się do szybszego powrotu do zdrowia.
Wpływ na metabolizm i utratę masy ciała
Czy wiesz, że oprócz tego picie zielonej herbaty może wspierać prawidłowy przebieg procesów metabolicznych i zmniejszenie ryzyka otyłości? Wykazano, że regularne przyjmowanie substancji obecnych w zielonej herbacie (kofeiny i EGCG) przyczynia się do zwiększenia termogenezy oraz ogólnej ilości spalanych kalorii przez organizm.
Chociaż samo picie naparów może nie przyczyniać się wystarczająco do zauważalnej redukcji masy ciała, to wprowadzenie tego nawyku niewątpliwie będzie dużym wsparciem diety redukcyjnej, kontroli masy ciała i spalania nadmiernej tkanki tłuszczowej.
Zielona herbata — ile jej pić, aby odczuć korzystne efekty
Aby odczuć korzystne działania zielonej herbaty, zaleca się spożywanie od 4 do 6 filiżanek dziennie przez co najmniej kilka tygodni. Chociaż picie takich ilości naparów może wydawać się trudne, to kluczem może okazać się stopniowe wprowadzanie zielonej herbaty do codziennych nawyków.
Zacznij od 1 filiżanki i z tygodnia na tydzień zwiększaj ich ilość. Zielona herbata świetnie smakuje na zimno, a przy tym nie traci swoich właściwości. Napój w „mrożonej” odsłonie dobrze sprawdzi się, jako nawodnienie w cieplejsze dni.

Pamiętaj, aby wybierać herbaty wysokiej jakości, które będą bogate w naturalne składniki bioaktywne. Dzięki temu faktycznie będziesz mógł odczuć ich korzystne działanie.
Jak zaparzyć zieloną herbatę?
Parzenie zielonej herbaty może wydawać się prostym procesem, ale aby wydobyć z liści ich pełny aromat i maksymalną ilość składników aktywnych, warto znać i przestrzegać kilku ważnych zasad.
- Idealna temperatura wody do parzenia zielonej herbaty to około 70-80°C. Użycie wrzącej wody może spowodować wytrącanie się gorzkich tanin — odczujesz to w smaku, ponieważ taki napar będzie zwyczajnie gorzki i straci swój delikatny aromat.
- Parzenie powinno trwać od 1 do 3 minut — w zależności od konkretnego producenta. Tutaj warto przestrzegać zaleceń z opakowania.
Warto również pamiętać, że zieloną herbatę można zaparzać wielokrotnie, przy czym każde kolejne parzenie uwalnia inny smak oraz składniki odżywcze. Dla wielu miłośników zielonej herbaty drugie i trzecie zaparzenie są często uważane za najlepsze pod względem zbalansowania smaku i aromatu.
Bibliografia
- Yamagata, K. (2020). Protective effect of epigallocatechin gallate on endothelial disorders in atherosclerosis. Journal of Cardiovascular Pharmacology, 75(4), 292-298.
- Ogunleye, A.A., Xue, F. & Michels, K.B. Green tea consumption and breast cancer risk or recurrence: a meta-analysis. Breast Cancer Res Treat 119, 477–484 (2010). https://doi.org/10.1007/s10549-009-0415-0
- Wolfram, S. (2007). Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health. Journal of the American College of Nutrition, 26(4), 373S-388S.
- Westerterp-Plantenga, M. S. (2010). Green tea catechins, caffeine and body-weight regulation. Physiology & Behavior, 100(1), 42-46.
- Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Milne, A. L., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2008). The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Biological psychology, 77(2), 113-122.
- Kakuda, T. (2002). Neuroprotective effects of the green tea components theanine and catechins. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 25(12), 1513-1518.
- Ekiert, H., Kulig, A., Klimek-Szczykutowicz, M., & Szopa, A. (2020). The new plant raw materials in the European Pharmacopoeia. Part 8. Camellia sinensis (L.) Kuntze (Chinese tea)–the source of catechin–alkaloid raw material. Postępy Fitoterapii.
- Pervin, M., Unno, K., Takagaki, A., Isemura, M., & Nakamura, Y. (2019). Function of green tea catechins in the brain: Epigallocatechin gallate and its metabolites. International journal of molecular sciences, 20(15), 3630.