Spis treści
Nie każdy przepada za jego smakiem, jednak trudno odmówić mu charakteru. Dodatek, który dla jednych jest zbędnym urozmaiceniem, dla innych codzienną częścią porannej kawowej rutyny.
Czy wiesz, o jakiej przyprawie mowa? To kardamon. Sprawdź, z jakiego powodu (poza smakiem) warto po niego sięgać.
Czym jest kardamon?
Kardamon to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Pochodzi z rodziny imbirowatych i wyróżnia się intensywnym, korzennym aromatem z nutą cytrusów.
W sklepach można znaleźć go w trzech formach – jako całe suszone strąki (są najbardziej esencjonalną częścią przyprawy), mielone nasiona (wygodniejsze w użyciu, jednak szybciej tracą intensywność smaku) lub ekstrakty (choć rzadziej spotykane, sprawdzają się w cukiernictwie i produkcji napojów).
Jak smakuje kardamon i gdzie wykorzystuje się go w kuchni?
Nie da się pomylić jego smaku z żadną inną przyprawą. Ma wyrazisty, lekko pikantny i cytrusowy posmak z delikatnie żywiczną nutą. Aromat kardamonu sprawdza się w deserach, ale i w wytrawnych daniach.
W kuchni Bliskiego Wschodu i Indii wzbogaca aromat curry, mięs i ryżu. W krajach skandynawskich dodaje się go do słodkich wypieków, a w Turcji, Iranie i krajach arabskich – do kawy i herbaty. W połączeniu z kawą nadaje napojowi nieco orientalny charakter, a przy okazji łagodzi jej intensywność i dodaje delikatnej świeżości.
Właściwości kardamonu – jakie związki się w nim kryją?
Z ciekawym smakiem tej przyprawy łączą się także właściwości prozdrowotne. Za obie te kwestie odpowiadają głównie olejki eteryczne.
Najważniejszymi składnikami są terpeny – zwłaszcza cyneol, limonen i borneol. Każdy z nich wpływa na organizm w inny sposób, dlatego kardamon nie tylko podkreśla smak potraw, ale także wspomaga zdrowie.
- Cyneol wykazuje silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wspiera drogi oddechowe, a jego intensywny aromat ułatwia oczyszczanie zatok i poprawia komfort oddychania. Jego działanie porównuje się do eukaliptusa, ponieważ ma zdolność do łagodzenia stanów zapalnych błon śluzowych i zmniejszania podrażnień.
- Limonen to związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jak przystało na silny przeciwutleniacz, wspiera zdrowie organizmu na drodze neutralizacji wolnych rodników. Pozytywnie wpływa na metabolizm tłuszczów. Wspomaga procesy trawienne (redukuje uczucie ciężkości po posiłku).
- Borneol odpowiada za pobudzający wpływ kardamonu na układ trawienny. Stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i żółci – na tej drodze usprawnia proces przyswajania składników odżywczych. Z tego powodu kardamon od dawna stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej jako wsparcie dla żołądka i jelit.
Poza olejkami eterycznymi kardamon zawiera także flawonoidy i związki fenolowe, które wspomagają układ krążenia. Ich obecność wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych i regulację ciśnienia krwi. Dzięki temu regularne spożywanie kardamonu może sprzyjać prawidłowej pracy całego układu sercowo-naczyniowego.
Nie bez znaczenia jest także jego wpływ na poziom glukozy we krwi. Niektóre badania sugerują, że zawarte w nim substancje mogą wspierać wrażliwość na insulinę.
Lubisz kardamon i chcesz go jeść częściej? Sprawdź naszą dietę z wyborem menu.
Jakim właściwościom kardamonu przyglądają się naukowcy?
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco przeprowadzono badania (opublikowane w 2024 roku) dotyczące możliwości wykorzystania kardamonu w prewencji i terapii nowotworów.
- Zaobserwowano, że ekstrakty z kardamonu mogą wpływać na zahamowanie proliferacji (namnażania się) komórek nowotworowych oraz indukcję ich apoptozy (wywoływanie śmierci komórkowej).
Oba mechanizmy są prawdopodobnie związane z obecnością bioaktywnych związków w kardamonie (1,8-cyneolu oraz α-terpineolu), które mogą modulować szlaki sygnałowe zaangażowane w rozwój nowotworów. Choć wyniki te są obiecujące, konieczne są dalsze badania kliniczne w celu potwierdzenia skuteczności związków zawartych w nasionach kardamonu we wspomaganiu terapii nowotworowej u ludzi.
Jak przygotować kawę z kardamonem?
Połączenie kardamonu z kawą to klasyka, którą od wieków ceni się w krajach Bliskiego Wschodu.
Można dodać go bezpośrednio do zmielonych ziaren przed zaparzeniem lub wymieszać z gotowym naparem. W przypadku kawy parzonej w ekspresie najlepiej wsypać odrobinę mielonego kardamonu do pojemnika z kawą – wystarczy szczypta, by napój nabrał aromatu.
W wersji tradycyjnej (czyli po arabsku) kardamon dodaje się bezpośrednio do tygielka z kawą i wodą, a następnie całość doprowadza do wrzenia. Taki sposób przygotowania pozwala wydobyć pełnię smaku przyprawy i nadaje napojowi bardziej intensywny, korzenny charakter.
Osoby, które lubią delikatniejsze nuty, mogą dodać kardamon do mleka i lekko je podgrzać przed połączeniem z kawą. Taki napój smakuje jeszcze lepiej, jeśli wzbogaci się go o odrobinę wanilii lub cynamonu.
Warto eksperymentować z proporcjami, aby dopasować intensywność smaku do własnych preferencji. Nawet niewielka ilość tej przyprawy potrafi odmienić klasyczną kawę i nadać jej zupełnie nowy charakter.
Bibliografia
- Bano, S., Majumder, A., Srivastava, A., & Nayak, K. B. (2024). Deciphering the Potentials of Cardamom in Cancer Prevention and Therapy: From Kitchen to Clinic. Biomolecules, 14(9), 1166.
- Singletary, K. (2022). Cardamom: Potential health benefits. Nutrition Today, 57(1), 38-49.
- Gawron-Gzella, A. (2021). Aktywność antyoksydacyjna popularnych przypraw. Postępy Fitoterapii, 22, 179-188.
- Abdullah, Ahmad, N., Tian, W., Zengliu, S., Zou, Y., Farooq, S., … & Xiao, J. (2022). Recent advances in the extraction, chemical composition, therapeutic potential, and delivery of cardamom phytochemicals. Frontiers in Nutrition, 9, 1024820.
- Mekky, R. H., Hegazy, M. M., Afifi, W. M., Mostafa, A. E., Abbass, H. S., & Abd-Elraouf, M. (2023). Composition and functional properties of Cardamom leaves. In Cardamom (Elettaria cardamomum): Production, Processing and Properties (pp. 157-178). Cham: Springer International Publishing.
- Parthasarathy, V. A., & Prasath, D. (2012). Cardamom. In Handbook of herbs and spices (pp. 131-170). Woodhead Publishing.