Low Carb
1200 - 3000 KcalOdpowiedni sposób żywienia to już nie tylko noworoczne postanowienia – to styl życia, który narzuca nam coraz bardziej świadome społeczeństwo.
Odpowiedni sposób żywienia to już nie tylko noworoczne postanowienia – to styl życia, który narzuca nam coraz bardziej świadome społeczeństwo.
Dieta pudełkowa Low Carb to nowość w ofercie Kuchni Vikinga, stworzona z myślą o tych, którzy chcą ograniczyć spożycie węglowodanów, nie pozbawiając się przy tym przyjemności z jedzenia.
Trudno zadbać kompleksowo o swoje zdrowie, kiedy doba ma tylko 24 godziny, a dzisiejszy świat oferuje tyle możliwości rozwoju na każdej płaszczyźnie.
Czynności okołozakupowe pochłaniają dużą część naszego dnia, tygodnia, miesiąca, a w ostatecznym rozrachunku – życia.
Kiedy dochodzą problemy zdrowotne, przygotowywanie posiłków staje się jeszcze bardziej pracochłonne. Gotowanie staje pod lupą ze względu na eliminację składników, które nie służą naszemu organizmowi. Aby kompleksowo zadbać o sposób żywienia potrzebujemy wiedzy z zakresu medycyny, dietetyki, diabetyki, umiejętności przeliczania kalorii, prawidłowego czytania etykiet produktów i w końcu – połączenia składników tak, aby przygotowane potrawy były smaczne i bogate we wszystkie składniki mineralne, których potrzebuje nasz organizm.
Wyobraź sobie dziś, że jesteś szefem, który oddelegowuje czasochłonne zadania, powierzając je wyspecjalizowanemu zespołowi. Twój zespół to Kuchnia Vikinga. Zadbamy o Twój jadłospis – Twoim jedynym zadaniem jest wybranie odpowiedniej kaloryczności, godzin dostarczania posiłków i zabierania ich ze sobą do pracy, na trening, spotkanie z przyjaciółmi – abyś w każdej chwili miał gotowe do spożycia danie przy sobie.
Czym jest dieta Low Carb?
Dieta niskowęglowodanowa bije w ostatnim czasie rekordy popularności. To sposób żywienia uważany jako remedium w drodze do lepszej kontroli masy ciała, uregulowanie gospodarki węglowodanowej, a tym samym także poprawy ogólnego samopoczucia.
Oferowana przez Kuchnię Vikinga dieta pudełkowa Low Carb to w tłumaczeniu z j. angielskiego „low” – nisko i „carb” – węglowodan. To tłumaczenie od razu podaje nam podstawową definicję diety, która polega na ograniczaniu spożycia produktów dostarczających znaczących ilości węglowodanów. To właśnie z nich nasz organizm czerpie energię, dlatego dieta niskowęglowodanowa opiera się na jednoczesnym zwiększeniu białka i tłuszczów. Dzięki temu nawet kiedy ograniczysz spożycie węglowodanów, nasza dieta będzie dostarczać wartościowe składniki odżywcze niezbędne dla Twojego organizmu.
Zasady diety Low Carb
W diecie pudełkowej bez węglowodanów zaleca się ich ograniczenie, pochodzące zwłaszcza z prostych cukrów i przetworzonej żywności. Oznacza to w pierwszej kolejności eliminację spożycia cukru stołowego, trzcinowego, syropów słodzących i miodu, a także słodzonych napojów, słodyczy, deserów i przetworzonej żywności zawierającej dużą ilość cukru dodanego. Tych składników nie znajdziesz w naszych pudełkach z posiłkami decydując się na dietę Low Carb. Wśród produktów zbożowych, które również są bogatym źródłem węglowodanów, produkty eliminacyjne to biały makaron, białe pieczywo, płatki śniadaniowe o wysokiej zawartości dodanego cukru oraz produkty piekarnicze, tj. ciastka i ciasteczka. Alternatywą są otręby, kasze i pełnoziarniste pieczywo, które zostają włączone do diety w ramach dopuszczalnej ilości spożycia węglowodanów.
Wiele owoców i warzyw również obfituje w węglowodany, które w diecie pudełkowej Low Carb powinny zostać ograniczone. Bogatym źródłem węglowodanów są zwłaszcza warzywa skrobiowe tj. marchew, bataty, ziemniaki. Wśród owoców prym wiodą banany i winogrona. Dieta Low Carb choć opiera się na eliminacji węglowodanów z codziennego jadłospisu, nie wyklucza owoców i warzyw ze spożycia. Wiemy, że ta grupa produktów spożywczych, jak żadna inna obfituje w witaminy i korzystne składniki bioaktywne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego owoce i warzywa nadal są obecne w diecie. Komponując jadłospis wybierane są jednak te z nich, w których zawartość węglowodanów jest niższa.
Rodzaje diety pudełkowej Low Carb
Dieta niskowęglowodanowa Low Carb obejmuje trzy główne modele żywienia: dietę niskowęglowodanową, średniowęglowodanową i dietę ketogeniczną. Poszczególne modele różnią się ilością spożycia węglowodanów, a najbardziej restrykcyjną z nich jest dieta ketogeniczna – spożycie węglowodanów nie przekracza 50 g w ciągu dnia lub stanowi mniej niż 10% całkowitej dziennej energii w spożywanej diecie. Ten sposób żywienia polega na wprowadzeniu organizmu w tzw. stan ketozy, w którym to tłuszcze są głównym źródłem energii i zostają spalane.
Dla porównania – w diecie średniowęglowodanowej spożycie węglowodanów wynosi 24-45% całkowitej energii w ciągu dnia, a w diecie niskowęglowodanowej, spożycie to nie powinno przekroczyć 26% całkowitej dziennie spożywanej w diecie energii.
Wybór poszczególnego modelu zależy od Twoich celów, preferencji żywieniowych i przede wszystkim – stanu zdrowia. Wszystkie z powyższych modeli mają za zadanie ograniczyć spożywanie węglowodanów, ale w zależności od poziomu ich eliminacji, opierają się na innych składnikach wiodących.
W diecie niskowęglowodanowej ograniczane są zarówno węglowodany i tłuszcze na rzecz większej ilości białka, którego źródłem są głównie warzywa i białka pochodzenia zwierzęcego. Dieta średniowęglowodanowa ma na celu umiarkowaną eliminację węgli – jest bogata w warzywa i białka tj. mięso, ryby, jaja, orzechy i nasiona. W diecie ketogenicznej większość kalorii pochodzi z tłuszczów (około 70-80%), a reszta z białek (20-25%). Oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby i orzechy to składniki, które znajdziesz w daniach przygotowywanych na jej podstawie.
Dla zobrazowania proporcji spożycia poszczególnych składników w diecie Low Carb, warto znać ogólne zalecenia dietetyczne w stosowaniu klasycznej diety:
– 15-20% energii pochodzącej z białka,
– 25-30% energii z tłuszczów
– 50-55% energii z węglowodanów.
Korzyści diety pudełkowej Low Carb
Słowo “węglowodany” padło już 29 razy. Nie da się ukryć, że w diecie pudełkowej Low Carb wszystko kręci się wokół ich mniejszego – niż zalecany w diecie klasycznej – poziomu spożycia. Dlaczego warto stosować dietę bez węglowodanów i jakie korzyści przynosi to dla naszego organizmu? Dieta pudełkowa Low Carb to klasyczny przykład tego, że czegoś brak może okazać się zyskiem. Ograniczenie ilości kalorycznej na rzecz czerpania energii z tłuszczów, a w efekcie tego ich spalania, to proces, który pozwala na bezpieczną redukcję masy ciała. Zamiast spalać nadwyżki kaloryczne, organizm spala to co otrzymał w codziennej dawce makro i mikroelementów, nie zubożając go przy tym w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Zmniejszona ilość węglowodanów, które są dostarczane do organizmu ze spożywanych cukrów, pomaga w regulacji jego poziomu – to świetna alternatywa dla osób, które borykają się z insulinoopornością, która może prowadzić do cukrzycy typu I lub II. Statystyki są zatrważające i pokazują, że cierpi na nią około 10% Polaków. Warto zaznaczyć, że są to przypadki już zdiagnozowane, a cukrzyca nie daje znać o swojej obecności od razu. Jeśli odczuwasz senność po posiłku (nawet niewielkim), masz często ochotę na słodkie przekąski, odczuwasz przewlekłe zmęczenie i rozdrażnienie, a dodatkowo masz problem z niekontrolowanym przyrostem masy ciała, warto przyjrzeć się temu bliżej. Nie tylko proces pięknej sylwetki i ograniczenia masy ciała jest ważny – ważne jest Twoje zdrowie, które z dietą pudełkową Low Carb możesz przywrócić do dobrej kondycji.
Sytość i satysfakcja po posiłkach z diety Low Carb
Zapewne znasz sytuacje, kiedy przy gwałtownym spadku energii baton lub czekolada były Twoim sprzymierzeńcem. Błędnie utarło się, że jedynie cukier potrafi szybko przywrócić nasz organizm do działania na pełnych obrotach dodając mu energii. Niestety to działanie chwilowe – zastanawiałeś się kiedyś skąd pojawiają się nagłe jego spadki? Głównym źródłem glukozy dla organizmu są węglowodany. Ich ograniczone spożycie w diecie pudełkowej Low Carb pobudza w organizmie przeprowadzanie innych mechanizmów wytwarzania glukozy, co skutkuje unormowaniem poziomu cukru w organiźmie.
Ograniczona ilość cukru nie oznacza braku energii i ciągłej chęci podjadania. Wręcz przeciwnie – spożywanie większej ilości białka i tłuszczu przyczynia się do zwiększonego uczucia sytości po spożytym posiłku, ponieważ ich trawienie zajmuje więcej czasu.
Dieta pudełkowa Low Carb bez węglowodanów, ale ze smakiem
Nie lubimy określenia “dieta”. W zamkniętych w cateringowych pudełkach smakach i zapachach potraw, pragniemy uwidocznić, że dieta nie musi kojarzyć się z monotonnym jedzeniem i restrykcyjnym ograniczaniem płynącej z niego przyjemności. Niesłusznie utarło się, że zdrowe, pełnowartościowe posiłki, są niesmaczne, mało atrakcyjne i przewidywalne. Obalamy ten mit dzięki sztabowi specjalistów, którzy codziennie czuwają nad pozycjami dań, urozmaicają je i dbają o odpowiednią ilość składników odżywczych, które trafiają do kilkunastu tysięcy naszych zadowolonych Klientów.
Oferowane przez nas posiłki mają przede wszystkim pomóc Ci zadbać o zdrowie, samopoczucie oraz upragnioną sylwetkę. Wspieramy Cię w tym procesie dostarczając pełnowartościowe i smaczne posiłki, które przybliżają Cię do osiągnięcia celu.
Żywienie to proces bardzo indywidualny, w zależności od zapotrzebowania naszego organizmu na poszczególne składniki i osobiste preferencje smakowe. W Kuchni Vikinga uwzględniamy każde oczekiwania.
Dieta pudełkowa Low Carb zawiera 5 posiłków (z możliwością wykluczenia – dodania lub odjęcia) i możesz ją zamówić w jednym z siedmiu wariantów kaloryczności: 1200, 1500, 1800, 2000, 2200, 2500 lub 3000 kcal.
Dołącz do grona zadowolonych Klientów Kuchni Vikinga i ciesz się przyjemnością z jedzenia.
Dieta Low Carb składa się z
Białko25%
Węgle25%
Tłuszcze50%