Kuchnia Vikinga – catering dietetyczny. Jak wygląda proces od kuchni do Twoich drzwi?

Jolanta Chojnowska
Opublikowano: 4 grudnia 2025r.
Czas czytania: ok. 10 min
mask2
mask3
Kuchnia Vikinga

Od dawna zastanawiasz się nad zamawianiem gotowych posiłków i coraz częściej słyszysz o marce Kuchnia Vikinga? Catering dietetyczny to świetny wybór, jeśli chcesz jeść zdrowo, smacznie i odzyskać więcej czasu. A jeśli ciekawi Cię, kto planuje posiłki lub skąd pochodzą świeże składniki, dowiedz się, jak działamy w Kuchni Vikinga… od kuchni!

Kuchnia Vikinga – catering dietetyczny. To musisz wiedzieć:

  • Kuchnia Vikinga przygotowuje ponad 275 000 posiłków każdego dnia, realizuje około 55 000 zamówień i dostawy do 21 000 miejscowości w całej Polsce. 
  • Działy produkcyjne, które codziennie pracują nad posiłkami to: zakład mięsny, sekcja zup i sosów, dział garmażeryjny, sekcja warzyw oraz cukiernia.
  • Możesz mieć pewność, że Kuchnia Vikinga dostarczy Ci najwyższą jakość m.in. dzięki współpracy ze sprawdzonymi, lokalnymi dostawcami, szczegółowej kontroli wszystkich składników i pracy zaangażowanego oraz wykwalifikowanego zespołu. 

Catering dietetyczny – Kuchnia Vikinga od środka

Kuchnia Vikinga z Białegostoku została założona w 2018 roku przez Łukasza Dawidziuka i jego wspólnika. Przygoda zaczęła się od wielkich marzeń o wspieraniu osób, które ćwiczą i budują masę mięśniową. 

Początkowo dania przygotowywane były w kuchni pizzerii, która należała do założycieli. Oznaczało to samodzielne gotowanie, rozwożenie produktów i odpowiedzialność za każdy etap pracy, aby chwilę później Kuchnia Vikinga stała się jednym z największych producentów dań gotowych w Europie.

Aktualnie wspiera ona m.in. osoby na dietach wegetariańskich, niskowęglowodanowych czy tych, którzy po prostu wybierają zdrowe odżywianie. W ofercie znajdziesz aż 18 diet, w tym 12 gotowych i 6 z możliwością wyboru propozycji posiłków.

Zainteresowanie klientów rośnie z każdym rokiem, a skala działania robi wrażenie! Każdego dnia Vikingowie przygotowują ponad 275 000 posiłków, około 55 000 zamówień i docierają do 21 000 miejscowości w całej Polsce!

Dlaczego opinie o cateringu Vikinga są tak dobre i jak wygląda przepis na sukces? W tym przypadku to współpraca z zaufanymi, lokalnymi dostawcami i najbardziej wykwalifikowanymi specjalistami, ciągła kontrola jakości oraz różnorodność dań, które podbijają podniebienia nawet najbardziej wymagających.

Niewątpliwie warto tu dodać, że za sam proces przygotowania menu odpowiadają szefowie kuchni, którzy swoje szlify zdobywali w topowych podlaskich restauracjach.

Pierwszy krok – skąd bierzemy nasze produkty?

Najlepsze potrawy to nie tylko zasługa świetnego zespołu pracowników, ale również wysokiej jakości składników, które są świeże i starannie wybrane. Ale zacznijmy od początku… 

Każda potrawa powstaje w głowach doświadczonych dietetyków, kucharzy i technologów. Ci pierwsi bilansują dania pod względem makroskładników, abyś zrzucił zbędne kilogramy, kontrolował poziom cukru i dbał o formę każdego dnia. Dalej kucharze i technolodzy żywieniowi opracowują konkretne przepisy, a dział Research & Development przygotowuje receptury.

Później Dział Zaopatrzenia realizuje dostawy – składniki pochodzą tylko od lokalnych dostawców, z którymi w Kuchni Vikinga współpracujemy już od lat. Są to m.in. Mlekovita, Eisberg (producent sałat), Sokołów, Polskie Fermy czy Indykpol. Produkty przyjeżdżają według określonego harmonogramu – najpierw mięso, warzywa i pieczywo, a później towary suche i nabiał. 

Każdy składnik jest kontrolowany przez Dział Jakości, który sprawdza m.in. temperatury i terminy przydatności, aby zagwarantować ten sam smak i jakość każdemu klientowi. Zobacz, co dzieje się dalej!

Co się dzieje w naszej kuchni? Od przygotowania do pakowania

Jak wygląda proces powstawania smacznych potraw, z których zasłynęła Kuchnia Vikinga? Catering dietetyczny nie istniałby bez swojego rdzenia, czyli działów produkcyjnych, które tworzą:

  • Zakład Mięsny w Ignatach,
  • sekcja zup i sosów,
  • dział garmażeryjny,
  • sekcja warzyw,
  • cukiernia.

Dział mięsny

W dziale mięsnym najważniejszym sprzętem jest urządzenie do mieszania mięsa (nawet do 600 kg!) na farsze lub pieczenie. Znajdują się tam również:

  • krajalnice kotletów, 
  • kleparki, które rozbijają mięso, 
  • automatyczne panierownice,
  • beztłuszczowe maszyny do pieczenia z teflonową taśmą.

Zakład mięsny znajduje się w Ignatkach koło Białegostoku, a trzon zespołu to wykwalifikowani pracownicy (m.in. garmażerowi, wykrawacze i wędzarze) jednego z największych Zakładów Garmażeryjnych w Europie, Lech Garmażeria. Te ok. 25 000 m2 zostało z sukcesem przejęte przez Grupę Viking w 2023 roku. A to dopiero początek… 

Jak twierdzi Łukasz Dawidziuk, łączenie sił z wyspecjalizowanymi, lokalnymi biznesami to jeden z celów na kolejne lata, który pozwoli Vikingom stale poprawiać jakość surowców i całego procesu produkcji.

CIEKAWOSTKA: [blok grafika z Vikingiem + tekst]

Tylko w pierwszym tygodniu grudnia 2025 r. dział mięsny przerobił 90 ton mięsa – w tym drób, wieprzowinę, wołowinę, ryby i owoce morza. Z tej puli aż 7 ton stanowią własne wędliny, m.in. 3200 kg polędwicy sopockiej, 600 kg polędwicy z komina, 1350 kg boczku wędzonego i prawie 1900 kg kiełbas. Skala robi wrażenie, zwłaszcza że większość procesów nadal realizowana jest manualnie przez doświadczony zespół.

Sekcja zup i sosów

W kolejnej sekcji – zup i sosów – znajdziesz ogromne kotły produkcyjne, a każdy z nich ma pojemność powyżej 500 l i funkcję chłodzenia. To właśnie tutaj powstają kremowe puree czy kasze, które później lądują w Twoich pudełkach.

Dział garmażeryjny

W dziale garmażeryjnym znajdziesz maszynę o nazwie Rheon, która porcjuje pojedyncze sztuki produktu. Na myśl o pasztecikach z kapustą i pieczarkami, chińskich pierożkach z farszem czy kotletach jajecznych robisz się głodny? Możesz mieć pewność, ten niezawodny sprzęt zaopiekował się każdym z nich!

Sekcja warzyw

To właśnie tutaj pracownicy przetwarzają kilkanaście ton świeżych warzyw dziennie (tak, jest tego sporo…). Tu przechodzą one rozdrabnianie, szatkowanie i mieszanie, a to wszystko nie byłoby możliwe bez krajalnicy taśmowej i kostkarki.

Cukiernia

I przechodzimy do największych pokus, czyli do ciast, ciastek, galaretek i innych deserów. Jak dobrze wiesz, mogą one złamać nawet najsilniejszą wolę. Ale spokojnie, te z oferty Kuchni Vikinga, Viking Point i Pana Vikinga, możesz jeść bez wyrzutów sumienia!

Pakowanie potraw

Skoro Twoje dania są już gotowe, pora zajrzeć do pakowalni! To tutaj znajdują się:

  • maszyny do dozowania (szejki, jogurty) – może napełnić nawet kilkadziesiąt tysięcy butelek na zmianę pracowniczą,
  • maszyna do rozlewania produktów płynnych (zupy, jogurty) – pieszczotliwie nazywana przez pracowników „Krową”,
  • zautomatyzowane linie – produkują kilkadziesiąt opakowań na minutę. Najpierw dozownik tacek podaje pudełko, które trafia na podajnik, a dalej odważony produkt, który znajduje się w pudełku, przechodzi proces zgrzewania. Następnie przejeżdża pod detektorem metalu, jest etykietowany i voilà!

W kompletacji i sortowni każdego dnia przygotowuje się aż 55 000 toreb standardowych, do których ręcznie kompletuje się wszystkie posiłki z konkretnych diet. Zanim jednak torby trafią do pakowania, przechodzą przez dział etykiet, gdzie każda z nich otrzymuje swoje przeznaczenie i oznaczenie. Do sortowni trafiają więc już w pełni oznakowane torby, w tym zarówno te standardowe, jak i dedykowane większe torby dla zamówień z dodatkami (np. +2). 

To tutaj rozdzielane są także dodatki, ulotki i prezenty dla klientów. Zespół cyklicznie przygotowuje również torby okolicznościowe – na święta, Black Week, urodziny, a także Wielkanoc. To istotny etap, który łączy całą produkcję w jedną, gotową do dostarczenia paczkę.

Dostawa – posiłki zawsze na czas, w idealnym stanie

Choć dla wielu osób najważniejszy jest proces produkcji i oczywiście konkretna dieta Vikinga, catering to także sprawna dostawa, bez której nie mógłbyś cieszyć się smacznym daniem chwilę po przebudzeniu!

To właśnie ten zespół odpowiada nie tylko za punktualne, bezpieczne doręczanie posiłków, ale również za staranne pakowanie, dołączanie ulotek, sezonowych prezentów oraz materiałów, które sprawiają, że codzienny odbiór diety staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. To ostatni, ale absolutnie kluczowy etap całej naszej pracy — dzięki ich precyzji, sprawności i dbałości o każdy detal Twoje posiłki trafiają do Ciebie świeże, schludne i gotowe do zjedzenia.

Otóż wszystko zaczyna się od sortowni, czyli centrum logistycznego, do którego trafiają spersonalizowane torby. To właśnie tutaj odbywa się skanowanie etykiet paczek i sprawdzanie, jaki procent zamówień jest już gotowy. Dzięki temu można sprawnie zaplanować transport.

Kuchnia Vikinga posiada 24 magazyny przeładunkowe w całej Polsce i flotę 422 samochodów chłodniczych oraz 4 ciągników siodłowych z naczepami. Samochody pokonują łącznie ok. 1 115 298 km miesięcznie, aby dostarczyć 1 075 682 paczek. Robi wrażenie, prawda? 

Ale Vikingowie nie zwalniają tempa i zamówili kolejne 100 pojazdów, które pojawią się już w IV kwartale 2025 i w I kwartale 2026 roku! 

Tobie pozostaje tylko jedno… Odebrać paczkę i cieszyć się każdym posiłkiem w domu, w pracy, na siłowni lub gdziekolwiek tylko chcesz!

[osadzony film YT]

Dlaczego warto wybrać catering dietetyczny Kuchnia Vikinga?

Już wiesz, jak wygląda proces przygotowywania i dostawy posiłków. Na każdym etapie najważniejsza jest jakość, dzięki której dania są zawsze świeże i pełne smaku.

Nie jesteś pewny, czy catering dietetyczny jest dla Ciebie? Wypróbuj, jak smakuje więcej czasu wolnego i zdrowa dieta! Kuchnia Vikinga zatroszczy się o Ciebie, jak przystało na wojownika!

Dzięki temu możesz odpuścić:

  • spędzanie długich godzin w kuchni,
  • planowanie posiłków na cały tydzień, 
  • przygotowywanie listy zakupów, 
  • jeżdżenie po sklepach, 
  • liczenie makroskładników, 
  • przyrządzanie potraw,
  • mycie naczyń. 

Z Kuchnią Vikinga masz gwarancję zdrowych i zbilansowanych posiłków, dostarczonych wygodnie pod Twoje drzwi.

Kuchnia Vikinga historia prawdziwa

Zobacz film o Łukaszu Dawidziuku – od 23-letniego właściciela sklepu sportowego w Białymstoku po szefa firmy zatrudniającej ponad 1000 osób. 25 minut inspiracji, dlaczego warto walczyć o swoje marzenia.

Kuchnia Vikinga – catering dietetyczny z myślą o Twoich potrzebach

Kuchnia Vikinga to nie tylko dobrze zbilansowane, różnorodne i smaczne posiłki, ale przede wszystkim ludzie pełni pasji, sprawdzone technologie i procesy, dzięki którym możesz codziennie jeść smacznie i zdrowo.

Już teraz sprawdź dostępne diety!

Przekonaj się, że o to, abyś był silny i pełen energii, najlepiej zadba prawdziwy Viking. Catering dietetyczny będzie dla Ciebie wsparciem w utrzymaniu formy, dobrego samopoczucia i zdrowia.

FAQ – najczęściej zadawane pytania

Jak to możliwe, że catering Kuchni Vikinga dociera wszędzie na czas?

To zasługa rozbudowanej infrastruktury – 24 magazynów przeładunkowych w całej Polsce, 422 samochodów chłodniczych i 4 ciągników siodłowych z naczepami. Dodatkowo dostawy są doskonale zaplanowane, na co wskazuje średni czas realizacji jednego adresu, który wynosi 4 minuty!

Jak Vikingowie radzą sobie z różnorodnością dań?

Różnorodność dań to jedno z większych wyzwań, z jakimi mierzyła się Kuchnia Vikinga, dlatego pracownicy spędzili długie godziny na dostosowywaniu maszyn do zmienności produktów oraz automatyzacji procesów. 

Kto stoi za sukcesem kuchni Vikinga?

Za sukcesem firmy stoi każdy Viking, a w tym dietetycy, kucharze, technolodzy, dostawcy, kierowcy, pracownicy działów produkcji, biura obsługi klientów i marketingu. To właśnie ich pasja i zaangażowanie w codzienną misję sprawiają, że firma z roku na rok rozwija się coraz dynamiczniej!