Najskuteczniejsze koktajle na odchudzanie – przepisy i składniki

Opublikowano: 31 marca 2025r.
Czas czytania około: 2 min
mask2
mask3
koktajle-odchudzajace

Koktajle mogą stanowić smaczną i wartościową przekąskę podczas odchudzania. Ich ogromną zaletą jest prostota przygotowania, szybkość oraz wygoda spożywania.

Jak łączyć składniki, by było odżywczo i smacznie? 

Szybkie przepisy na zdrowe koktajle 

Jak skomponować pełnowartościowy koktajl odchudzający? Dobrze dobrane produkty powinny zapewniać Ci w jednej porcji odpowiednią ilość białka, błonnika oraz witamin. Dzięki temu szybka przekąska będzie sycąca, odżywcza i pomoże kontrolować apetyt. 

Aby przygotować pełnowartościowy koktajl, połącz ze sobą produkty bogate w białko (np. jogurt, kefir, maślankę, twaróg, odżywkę białkową, tofu) z węglowodanami (owocami, warzywami, pełnoziarnistymi produktami zbożowymi) i zdrowymi tłuszczami (np. awokado, orzechami, nasionami, pestkami, olejami roślinnymi).

Sposób przygotowania? Nie ma nic prostszego. Zblenduj i gotowe!

1. Koktajl jagodowy na kefirze

Składniki:

  • 250 ml kefiru 
  • 2 garście mrożonych jagód 
  • 1 łyżka suszonej żurawiny 
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka orzechów nerkowca 

2. Milkshake truskawkowy w wersji „fit”

Składniki:

  • 200 ml mleka (1,5-2%)
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 garście mrożonych truskawek
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 1 łyżeczka erytrytolu (lub innego słodzika)

3. Domowa multiwitamina na jogurcie

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 marchewka
  • 60 g mango (świeżego lub mrożonego)
  • 1 pomarańcza
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka oleju lnianego lub rzepakowego 

4. Bomba antyoksydantów – koktajl z wiśni i szpinaku

Składniki:

  • 250 ml mleka migdałowego lub owsianego (niesłodzonego)
  • 150 g wiśni świeżych lub mrożonych (bez pestek)
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

5. Koktajl jabłkowo-cynamonowy

Składniki:

  • 250 ml maślanki 
  • 1 średnie jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka migdałów