Spis treści
Spotkałeś się kiedyś z opinią, że zdrowa dieta jest droga? To niekoniecznie musi być prawda. Nie da się ukryć, że awokado, łosoś, czy wymyślne oleje roślinne faktycznie są bardzo odżywcze, jednak ich cena faktycznie może odstraszać i zniechęcać do zdrowego odżywiania.
Obalmy jednak mit! Właściwie zaplanowane i przygotowane posiłki mogą być zarówno tanie, jak i zdrowe. Zrozumienie zasad ekonomicznego, a jednocześnie zdrowego gotowania otwiera drzwi do świata niedrogich, ale pełnowartościowych i smakowitych obiadów.
Jak tanio gotować? — Poznaj proste zasady
Puszki i konserwy
Strączki są często niedoceniane w kontekście tanich, ale zdrowych diet. Słoik fasoli, ciecierzycy czy soczewicy kosztuje zaledwie kilka złotych, a jest cennym źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Kluczem jest wybór produktów w zalewach bez dodatku cukru, soli i niezdrowych tłuszczów.
Mrożonki — ekonomiczne rozwiązanie w zimowe dni
Mrożone warzywa i owoce to świetna opcja w okresie jesienno-zimowym, kiedy ceny świeżych produktów znacząco rosną lub ich dostępność jest zwyczajnie ograniczona. Podkreślamy, że mrożonki zachowują praktycznie taką samą wartość odżywczą, co świeże produktów, a ich wykorzystanie w kuchni jest proste i szybkie. Mrożone warzywa są idealne do zup, gulaszy czy jako dodatek do dania głównego, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Z drugiej strony owocowe mrożonki świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie owsianek, koktajli, musów, kisielów i budyniów.
Tanie produkty zbożowe — kasze, ryż, pełnoziarniste makarony
Kasze (gryczana, jaglana czy pęczka), a także pełnoziarnisty ryż i makarony, są niedrogim sposobem na dodanie wartości odżywczych do posiłków. Są źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, magnezu, potasu i innych wartościowych składników odżywczych. Ich różnorodność pozwala na tworzenie wielu sycących dań, od tradycyjnych kaszotto po bardziej nowoczesne bowle i sałatki.
Zdrowe tłuszcze — olej rzepakowy, jako najbardziej uniwersalne rozwiązanie
Olej rzepakowy ma najlepszą proporcję kwasów omega-6 do omega-3, co ma znaczenie dla zachowania potencjału przeciwzapalnego codziennej diety — im więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do omega-6 tym lepiej.
Wybierając olej, warto zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony na zimno i przechowywany w ciemnej butelce, co zapewnia zachowanie jego właściwości odżywczych i smakowych. Inwestycja w butelkę dobrej jakości oleju rzepakowego jest opłacalna, ponieważ w rzeczywistości do przygotowywania posiłku stosuje się go w niewielkich ilościach — wystarcza na długo, a jego korzyści zdrowotne są naprawdę znaczące.
Proste przepisy na cały tydzień — ekonomiczne obiady
1. Pomidorowy gulasz z ciecierzycy i fasolki
Składniki:
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj odsączoną ciecierzycę i podsmażaj przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, mrożoną fasolkę i ulubione przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Połącz gulasz z ugotowaną kaszą jęczmienną. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
2. Zupa krem z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 kawałek selera
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki twarogu chudego
- 1 kromka chleba razowego
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie umyj (opcjonalnie: namocz przez kilka godzin w wodzie). W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i seler, smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj odsączoną soczewicę i całość zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku. Podawaj z dodatkiem twarożku i grzanek z chleba razowego.
3. Sałatka z kaszą gryczaną i kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na oleju rzepakowym, doprawiając do smaku ulubionymi przyprawami. Umyj i pokrój szpinak, pomidory i ogórka. W misce połącz kaszę gryczaną, usmażonego kurczaka i warzywa. Przygotuj dressing, mieszając musztardę, olej rzepakowy, sok z cytryny oraz ulubione przyprawy. Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.
4. Owsiana zapiekanka z truskawkami i skyrem
Składniki:
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie jogurtu skyr
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem, siemieniem lnianym i cynamonem. Truskawki wymieszaj z owsianką. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż owsianka się zetnie i lekko zarumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno (według preferencji) z dodatkiem skyru.
5. Makaronowa zapiekanka z brokułem i tuńczykiem
Składniki:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego
- 1 opakowanie mrożonego brokuła
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 mozzarella light
Przygotowanie:
Podgotuj makaron (połowa czasu wskazanego na opakowaniu). Brokuł wrzuć do wrzątku na kilka minut, aby stał się miękki, ale nie rozgotowany. Tuńczyka odsącz z zalewy. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron, brokuł, tuńczyka i passatę. Dopraw do smaku. Posyp zapiekankę startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
6. Makaron z sosem jogurtowo-jagodowym i twarogiem
Składniki:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego
- 1 szklanka mrożonych jagód
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1/2 opakowania twarogu chudego
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. W rondelku podgrzej jagody. Dodaj zmielone siemię lniane i podgrzewaj kilka minut. Lekko przestudź jagody i dodaj do nich jogurt. Wymieszaj makaron z sosem i całość posyp pokruszonym twarogiem.
7. Ziemniaki z gzikiem
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 1/2 opakowania twarogu chudego
- 3 łyżki jogurtu typu skyr
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki koperku
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości. W międzyczasie przygotuj gzik. Twaróg wymieszaj z jogurtem, drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw gzik do smaku solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki podawaj z przygotowanym gzikiem.