TSH a dieta — jak żywienie wpływa na hormony?

Opublikowano: 12 listopada 2024r.
Czas czytania około: 9 min
dieta-a-tarczyca

Wiele osób myśli, że TSH to hormon tarczycy. Z tym nie możemy się zgodzić, jednak nie chcemy zaprzeczać, że jest on ściśle związany z pracą tego gruczołu. 

W rzeczywistości TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową — reguluje pracę tarczycy i dlatego jego poziom mówi tak dużo o jej funkcjonowaniu. Zaburzenia pracy gruczołu tarczowego mogą mieć różne przyczyny i skutki, jednak często ich pierwszym objawem (i równocześnie powodem problemów) są zaburzenia gospodarki hormonalnej. 

Czy wiesz, że na poziom TSH i funkcjonowanie tarczycy można w pewien sposób wpływać dietą? Jakie składniki są najbardziej istotne? Jak jeść, by wspierać prawidłowy poziom TSH? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

TSH — czym jest?

TSH (czyli hormon tyreotropowy) to hormon przysadki mózgowej. Jego głównym zadaniem jest regulacja produkcji hormonów tarczycy — tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3). 

TSH to „przekaźnik” informacji między przysadką a tarczycą. Gdy poziom hormonów tarczycy we krwi spada, przysadka produkuje więcej TSH, aby stymulować tarczycę do pracy. To stan fizjologiczny (stan postrzegany jako swego rodzaju norma), w którym organizm zachowuje równowagę hormonalną.

Gdy poziom T3 i T4 wraca do „normy”, przysadka automatycznie ogranicza produkcję TSH — w ten sposób utrzymując stężenia hormonów na odpowiednich poziomach. Taka regulacja to mechanizm ujemnego sprzężenia zwrotnego — TSH reaguje na zmiany poziomów T3 i T4, a zależność jest prosta (tłumacząc to w bardzo uproszczony sposób): im mniej T3 i T4, tym więcej TSH. 

W stanach patofizjologicznych (kiedy chorujemy) ten mechanizm może zostać zaburzony. Gdy tarczyca zaczyna pracować nieprawidłowo, poziom TSH także odbiega od normy. 

Nieprawidłowe wyniki TSH — o czym mogą świadczyć?

Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom TSH może oznaczać zaburzenia w pracy tarczycy. 

Dwa najczęstsze problemy to niedoczynność i nadczynność.

Niedoczynność tarczycy a TSH 

W niedoczynności tarczyca produkuje za mało hormonów, co skutkuje wyższym stężeniem TSH. Przysadka próbuje w ten sposób „wymusić” pracę gruczołu. 

  • Czasami zdarza się tak, że u pacjenta występuje utajona niedoczynność (subkliniczna) — to stan, w którym gruczoł produkuje wystarczające ilości hormonów T3 i T4, jednak w odpowiedzi właśnie na lekko podwyższone stężenia TSH. Może być to sytuacja przejściowa, która w dłuższej perspektywie prowadzi do rozwoju całkowitej niewydolności tarczycy. 

Niedoczynność prowadzi do spowolnienia metabolizmu — może wywoływać m.in. zmęczenie, przyrost masy ciała, suchość skóry, osłabienie włosów i paznokci oraz problemy z koncentracją. 

Nadczynność tarczycy a TSH 

Nadczynność tarczycy to stan, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów. Prowadzi to do przyspieszenia metabolizmu. Objawia się np. niezamierzoną i nieuzasadnioną utratą masy ciała, nadpotliwością, problemami ze snem, nerwowością i przyspieszonym biciem serca.

W nadczynności tarczycy gruczoł produkuje zbyt dużo T3 i T4. W efekcie hamuje to wydzielanie TSH, a my w wynikach możemy obserwować jego niski poziom.

Nieprawidłowy poziom TSH — inne przyczyny 

Inne przyczyny nieprawidłowego poziomu TSH mogą obejmować:

  • zaburzenia pracy przysadki mózgowej,
  • przewlekły stres,
  • choroby autoimmunologiczne, np. Hashimoto lub choroba Gravesa-Basedowa,
  • nieprawidłowe dawki leków tarczycowych,
  • niedobory niektórych składników odżywczych. 

Jak dieta może wpływać na TSH?

Dieta ma wpływ na poziom TSH i zdrowie tarczycy, ponieważ dostarcza składników, które są niezbędne w produkcji hormonów tarczycy. Pomyśl o tym w ten sposób: nie ugotujesz obiadu w kuchni (nawet z przepisem), jeśli nie masz na niego składników, prawda?

Dieta dla osób z chorą tarczycą

HASHIMOTO-min

Hashimoto

Dieta przy niedoczynności tarczycy.
Dieta przy niedoczynności tarczycy.
Białko:
20-25%
Tłuszcze:
35-40%
Węgle:
35-40%
Cena od: 62.9 zł

Niedobory składników odżywczych mogą prowadzić do zaburzeń poziomu TSH. Które z nich mają największy wpływ na równowagę hormonalną związaną z pracą tarczycy? 

Witamina D

Witamina D ma znaczenie w chorobach autoimmunologicznych, które mogą atakować tarczycę, np. w chorobie Hashimoto. Wynika to z faktu, że jej właściwości są niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego. 

Badania sugerują zarówno to, że niski poziom witaminy D może wiązać się z większymi problemami z TSH, jak i fakt, że jej suplementacja może poprawiać wyniki u osób, które zmagają się z zaburzeniami pracy tarczycy. 

Źródła witaminy D? W okresie jesienno-zimowym — suplementacja. W okresie letnim — odpowiednia ekspozycja na słońce. Należy jednak wziąć pod uwagę nasze położenie geograficzne i czynniki, które wpływają na syntezę witaminy D w skórze (z tego względu suplementacja często zalecana jest przez cały rok).  

Jod

Jod stanowi składnik strukturalny hormonów T3 i T4. Jego niedobór może prowadzić do zwiększenia TSH, gdy przysadka „domaga się” więcej hormonów tarczycy. 

Jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, jednak jego nadmiar może działać odwrotnie i zaburzać równowagę hormonalną. Dlatego warto dbać o jego umiarkowane spożycie. 

Najczęściej przyczyną nieodpowiedniej zawartości jodu w diecie jest wykluczenie z jadłospisu produktów, które stanowią jego źródło (wtedy grozi nam niedobór) lub nieprzemyślana suplementacja, zwłaszcza dużymi dawkami (wtedy mowa o nadmiarze). 

Źródła jodu w diecie: 

  • ryby morskie, 
  • owoce morza, 
  • glony (np. wakame), 
  • wody mineralne jodowane, 
  • sól jodowana. 

Żelazo

Żelazo jest ważne dla zdrowia tarczycy, ponieważ wpływa na przyswajanie jodu i produkcję hormonów. Osoby z niedoborem żelaza mogą mieć problemy z syntezą hormonów T3 i T4, co — jak już wiesz — będzie skutkować zwiększonym poziomem TSH. 

Uzupełnianie żelaza w diecie może pomóc w utrzymaniu równowagi hormonalnej, jeśli niedobór tego pierwiastka jest przyczyną problemów.

Źródła żelaza w diecie: 

  • podroby (zwłaszcza wątróbka), 
  • wołowina, 
  • pasztet (z możliwie prostym składem), 
  • nasiona roślin strączkowych, 
  • kasza jaglana, 
  • amarantus, 
  • komosa ryżowa, 
  • tofu, 
  • pestki dyni, 
  • pistacje, 
  • natka pietruszki, 
  • brokuły, 
  • jarmuż, 
  • szpinak. 

Cynk

Cynk wpływa na przemianę hormonów tarczycy i ich przyswajanie przez organizm. Jest także potrzebny do konwersji (przemiany) T4 do T3 — czyli przekształcenia tyroksyny w jej aktywną postać. Niedobór cynku może prowadzić do zaburzeń tarczycy. 

Regularne dostarczanie cynku może wspierać tarczycę w produkcji hormonów i zachowaniu równowagi hormonalnej. Zadbasz o to, jeśli włączysz do swojej diety: 

  • owoce morza (zwłaszcza ostrygi),
  • wątróbkę, 
  • chudą wieprzowinę,
  • pestki dyni, 
  • migdały,
  • kaszę gryczaną,
  • chleb pełnoziarnisty, 
  • kakao, 
  • gorzką czekoladę, 
  • jaja.

Selen

Selen działa jak antyoksydant. Pomaga chronić tarczycę przed uszkodzeniami, które mogą zostać wywołane stresem oksydacyjnym (zwiększoną ilością wolnych rodników). Podobnie jak cynk, także bierze udział w przemianach T4 do T3. 

Zapobiegaj tym problemom i regularnie spożywaj: 

  • orzechy brazylijskie, 
  • tuńczyka, 
  • sardynki, 
  • białą fasolę
  • wołowinę, 
  • wątróbkę, 
  • ryż, 
  • strączki. 

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 wspierają działanie układu odpornościowego i pomagają łagodzić stany zapalne. Są szczególnie ważne w przypadku autoimmunologicznych chorób tarczycy.

Ich działanie przeciwzapalne wpływa pośrednio na poziom TSH — wspiera zdrowie tarczycy i pomaga w regulacji poziomu hormonów. Korzystny wpływ kwasów omega-3 jest szczególnie widoczny u osób z chorobą Hashimoto.

Źródła kwasów omega-3 w diecie: 

  • tłuste ryby morskie, 
  • tran, 
  • olej lniany (tłoczony i spożywany na zimno), 
  • siemię lniane, 
  • orzechy włoskie, 
  • nasiona chia, 
  • olej rzepakowy. 

Białko

Mowa o witaminach, składnikach mineralnych i konkretnych kwasach tłuszczowych, jednak nie możemy zapominać o podstawowych makroskładnikach. 

Białko jest niezbędne dla zdrowia tarczycy, ponieważ aminokwasy, które wchodzą w jego skład, są potrzebne do produkcji hormonów. Co więcej, białko wpływa na metabolizm, który jest regulowany przez hormony tarczycy. Jego obecność w diecie wspiera ogólne funkcjonowanie gruczołu i może wpływać na poziom TSH.

Produkty, które są dobrym źródłem białka w diecie to: 

  • chude kawałki mięsa (pierś z kurczaka, indyka, polędwica wołowa, polędwica wieprzowa, schab), 
  • ryby białe (dorsz, sandacz, mintaj), 
  • tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, sardynki), 
  • chudy nabiał (twaróg, jogurty naturalne, kefiry, maślanki), 
  • jaja,
  • tofu i inne produkty sojowe, 
  • nasiona roślin strączkowych. 

Dieta a TSH 

Zdrowie tarczycy i poziom TSH są silnie powiązane z dietą. Wybierając produkty bogate w witaminę D, jod, żelazo, cynk, selen, kwasy omega-3 i białko, możesz wspierać prawidłową pracę tarczycy i równowagę hormonalną. 

Choć dieta nie zastąpi odpowiednio dobrego leczenia, dla wielu osób będzie bardzo istotnym wsparciem w dbaniu o zdrowie tarczycy i regulację poziomu TSH.

Bibliografia

  1. Nowosad, K. (2020). Witamina D: metabolizm, funkcje oraz toksyczność. Nauki Przyrodnicze i Medyczne, 4(30), s 46-53. 
  2. Pastusiak, K., Michałowska, J., & Bogdański, P. (2017). Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. In Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 8, No. 4, pp. 155-160).
  3. Tuchendler, P., & Zdrojewicz, Z. (2017). Dieta w chorobach tarczycy. Med Rodz, 20(4). 
  4. Lewandowska, A. (2023). Właściwości immunomodulacyjne witaminy D oraz jej wykorzystanie w prewencji i leczeniu wybranych jednostek chorobowych. Alcumena. Pismo Interdyscyplinarne, 3 (15).
  5. Babić Leko, M., Jureško, I., Rozić, I., Pleić, N., Gunjača, I., & Zemunik, T. (2023). Vitamin D and the thyroid: A critical review of the current evidence. International journal of molecular sciences, 24(4), 3586.
  6. Wiersinga, W. M., Poppe, K. G., & Effraimidis, G. (2023). Hyperthyroidism: aetiology, pathogenesis, diagnosis, management, complications, and prognosis. The lancet Diabetes & endocrinology, 11(4), 282-298.
  7. Köhrle, J. (2023). Selenium, iodine and iron–essential trace elements for thyroid hormone synthesis and metabolism. International journal of molecular sciences, 24(4), 3393.
  8. Chahardoli, R., Saboor-Yaraghi, A. A., Amouzegar, A., Khalili, D., Vakili, A. Z., & Azizi, F. (2019). Can supplementation with vitamin D modify thyroid autoantibodies (Anti-TPO Ab, Anti-Tg Ab) and thyroid profile (T3, T4, TSH) in Hashimoto’s thyroiditis? A double blind, Randomized clinical trial. Hormone and Metabolic Research, 51(05), 296-301.
  9. Knezevic, J., Starchl, C., Tmava Berisha, A., & Amrein, K. (2020). Thyroid-gut-axis: how does the microbiota influence thyroid function?. Nutrients, 12(6), 1769.
  10. Kunachowicz, H., Nadolna, I., Iwanow, K., & Przygoda, B. (2015). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.