Spis treści
Wiele osób myśli, że TSH to hormon tarczycy. Z tym nie możemy się zgodzić, jednak nie chcemy zaprzeczać, że jest on ściśle związany z pracą tego gruczołu.
W rzeczywistości TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową — reguluje pracę tarczycy i dlatego jego poziom mówi tak dużo o jej funkcjonowaniu. Zaburzenia pracy gruczołu tarczowego mogą mieć różne przyczyny i skutki, jednak często ich pierwszym objawem (i równocześnie powodem problemów) są zaburzenia gospodarki hormonalnej.
Czy wiesz, że na poziom TSH i funkcjonowanie tarczycy można w pewien sposób wpływać dietą? Jakie składniki są najbardziej istotne? Jak jeść, by wspierać prawidłowy poziom TSH? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
TSH — czym jest?
TSH (czyli hormon tyreotropowy) to hormon przysadki mózgowej. Jego głównym zadaniem jest regulacja produkcji hormonów tarczycy — tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3).
TSH to „przekaźnik” informacji między przysadką a tarczycą. Gdy poziom hormonów tarczycy we krwi spada, przysadka produkuje więcej TSH, aby stymulować tarczycę do pracy. To stan fizjologiczny (stan postrzegany jako swego rodzaju norma), w którym organizm zachowuje równowagę hormonalną.
Gdy poziom T3 i T4 wraca do „normy”, przysadka automatycznie ogranicza produkcję TSH — w ten sposób utrzymując stężenia hormonów na odpowiednich poziomach. Taka regulacja to mechanizm ujemnego sprzężenia zwrotnego — TSH reaguje na zmiany poziomów T3 i T4, a zależność jest prosta (tłumacząc to w bardzo uproszczony sposób): im mniej T3 i T4, tym więcej TSH.
W stanach patofizjologicznych (kiedy chorujemy) ten mechanizm może zostać zaburzony. Gdy tarczyca zaczyna pracować nieprawidłowo, poziom TSH także odbiega od normy.
Nieprawidłowe wyniki TSH — o czym mogą świadczyć?
Zbyt wysoki lub zbyt niski poziom TSH może oznaczać zaburzenia w pracy tarczycy.
Dwa najczęstsze problemy to niedoczynność i nadczynność.
Niedoczynność tarczycy a TSH
W niedoczynności tarczyca produkuje za mało hormonów, co skutkuje wyższym stężeniem TSH. Przysadka próbuje w ten sposób „wymusić” pracę gruczołu.
- Czasami zdarza się tak, że u pacjenta występuje utajona niedoczynność (subkliniczna) — to stan, w którym gruczoł produkuje wystarczające ilości hormonów T3 i T4, jednak w odpowiedzi właśnie na lekko podwyższone stężenia TSH. Może być to sytuacja przejściowa, która w dłuższej perspektywie prowadzi do rozwoju całkowitej niewydolności tarczycy.
Niedoczynność prowadzi do spowolnienia metabolizmu — może wywoływać m.in. zmęczenie, przyrost masy ciała, suchość skóry, osłabienie włosów i paznokci oraz problemy z koncentracją.
Nadczynność tarczycy a TSH
Nadczynność tarczycy to stan, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów. Prowadzi to do przyspieszenia metabolizmu. Objawia się np. niezamierzoną i nieuzasadnioną utratą masy ciała, nadpotliwością, problemami ze snem, nerwowością i przyspieszonym biciem serca.
W nadczynności tarczycy gruczoł produkuje zbyt dużo T3 i T4. W efekcie hamuje to wydzielanie TSH, a my w wynikach możemy obserwować jego niski poziom.
Nieprawidłowy poziom TSH — inne przyczyny
Inne przyczyny nieprawidłowego poziomu TSH mogą obejmować:
- zaburzenia pracy przysadki mózgowej,
- przewlekły stres,
- choroby autoimmunologiczne, np. Hashimoto lub choroba Gravesa-Basedowa,
- nieprawidłowe dawki leków tarczycowych,
- niedobory niektórych składników odżywczych.
Jak dieta może wpływać na TSH?
Dieta ma wpływ na poziom TSH i zdrowie tarczycy, ponieważ dostarcza składników, które są niezbędne w produkcji hormonów tarczycy. Pomyśl o tym w ten sposób: nie ugotujesz obiadu w kuchni (nawet z przepisem), jeśli nie masz na niego składników, prawda?
Niedobory składników odżywczych mogą prowadzić do zaburzeń poziomu TSH. Które z nich mają największy wpływ na równowagę hormonalną związaną z pracą tarczycy?
Witamina D
Witamina D ma znaczenie w chorobach autoimmunologicznych, które mogą atakować tarczycę, np. w chorobie Hashimoto. Wynika to z faktu, że jej właściwości są niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego.
Badania sugerują zarówno to, że niski poziom witaminy D może wiązać się z większymi problemami z TSH, jak i fakt, że jej suplementacja może poprawiać wyniki u osób, które zmagają się z zaburzeniami pracy tarczycy.
Źródła witaminy D? W okresie jesienno-zimowym — suplementacja. W okresie letnim — odpowiednia ekspozycja na słońce. Należy jednak wziąć pod uwagę nasze położenie geograficzne i czynniki, które wpływają na syntezę witaminy D w skórze (z tego względu suplementacja często zalecana jest przez cały rok).
Jod
Jod stanowi składnik strukturalny hormonów T3 i T4. Jego niedobór może prowadzić do zwiększenia TSH, gdy przysadka „domaga się” więcej hormonów tarczycy.
Jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, jednak jego nadmiar może działać odwrotnie i zaburzać równowagę hormonalną. Dlatego warto dbać o jego umiarkowane spożycie.
Najczęściej przyczyną nieodpowiedniej zawartości jodu w diecie jest wykluczenie z jadłospisu produktów, które stanowią jego źródło (wtedy grozi nam niedobór) lub nieprzemyślana suplementacja, zwłaszcza dużymi dawkami (wtedy mowa o nadmiarze).
Źródła jodu w diecie:
- ryby morskie,
- owoce morza,
- glony (np. wakame),
- wody mineralne jodowane,
- sól jodowana.
Żelazo
Żelazo jest ważne dla zdrowia tarczycy, ponieważ wpływa na przyswajanie jodu i produkcję hormonów. Osoby z niedoborem żelaza mogą mieć problemy z syntezą hormonów T3 i T4, co — jak już wiesz — będzie skutkować zwiększonym poziomem TSH.
Uzupełnianie żelaza w diecie może pomóc w utrzymaniu równowagi hormonalnej, jeśli niedobór tego pierwiastka jest przyczyną problemów.
Źródła żelaza w diecie:
- podroby (zwłaszcza wątróbka),
- wołowina,
- pasztet (z możliwie prostym składem),
- nasiona roślin strączkowych,
- kasza jaglana,
- amarantus,
- komosa ryżowa,
- tofu,
- pestki dyni,
- pistacje,
- natka pietruszki,
- brokuły,
- jarmuż,
- szpinak.
Cynk
Cynk wpływa na przemianę hormonów tarczycy i ich przyswajanie przez organizm. Jest także potrzebny do konwersji (przemiany) T4 do T3 — czyli przekształcenia tyroksyny w jej aktywną postać. Niedobór cynku może prowadzić do zaburzeń tarczycy.
Regularne dostarczanie cynku może wspierać tarczycę w produkcji hormonów i zachowaniu równowagi hormonalnej. Zadbasz o to, jeśli włączysz do swojej diety:
- owoce morza (zwłaszcza ostrygi),
- wątróbkę,
- chudą wieprzowinę,
- pestki dyni,
- migdały,
- kaszę gryczaną,
- chleb pełnoziarnisty,
- kakao,
- gorzką czekoladę,
- jaja.
Selen
Selen działa jak antyoksydant. Pomaga chronić tarczycę przed uszkodzeniami, które mogą zostać wywołane stresem oksydacyjnym (zwiększoną ilością wolnych rodników). Podobnie jak cynk, także bierze udział w przemianach T4 do T3.
Zapobiegaj tym problemom i regularnie spożywaj:
- orzechy brazylijskie,
- tuńczyka,
- sardynki,
- białą fasolę
- wołowinę,
- wątróbkę,
- ryż,
- strączki.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 wspierają działanie układu odpornościowego i pomagają łagodzić stany zapalne. Są szczególnie ważne w przypadku autoimmunologicznych chorób tarczycy.
Ich działanie przeciwzapalne wpływa pośrednio na poziom TSH — wspiera zdrowie tarczycy i pomaga w regulacji poziomu hormonów. Korzystny wpływ kwasów omega-3 jest szczególnie widoczny u osób z chorobą Hashimoto.
Źródła kwasów omega-3 w diecie:
- tłuste ryby morskie,
- tran,
- olej lniany (tłoczony i spożywany na zimno),
- siemię lniane,
- orzechy włoskie,
- nasiona chia,
- olej rzepakowy.
Białko
Mowa o witaminach, składnikach mineralnych i konkretnych kwasach tłuszczowych, jednak nie możemy zapominać o podstawowych makroskładnikach.
Białko jest niezbędne dla zdrowia tarczycy, ponieważ aminokwasy, które wchodzą w jego skład, są potrzebne do produkcji hormonów. Co więcej, białko wpływa na metabolizm, który jest regulowany przez hormony tarczycy. Jego obecność w diecie wspiera ogólne funkcjonowanie gruczołu i może wpływać na poziom TSH.
Produkty, które są dobrym źródłem białka w diecie to:
- chude kawałki mięsa (pierś z kurczaka, indyka, polędwica wołowa, polędwica wieprzowa, schab),
- ryby białe (dorsz, sandacz, mintaj),
- tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, sardynki),
- chudy nabiał (twaróg, jogurty naturalne, kefiry, maślanki),
- jaja,
- tofu i inne produkty sojowe,
- nasiona roślin strączkowych.
Dieta a TSH
Zdrowie tarczycy i poziom TSH są silnie powiązane z dietą. Wybierając produkty bogate w witaminę D, jod, żelazo, cynk, selen, kwasy omega-3 i białko, możesz wspierać prawidłową pracę tarczycy i równowagę hormonalną.
Choć dieta nie zastąpi odpowiednio dobrego leczenia, dla wielu osób będzie bardzo istotnym wsparciem w dbaniu o zdrowie tarczycy i regulację poziomu TSH.
Bibliografia
- Nowosad, K. (2020). Witamina D: metabolizm, funkcje oraz toksyczność. Nauki Przyrodnicze i Medyczne, 4(30), s 46-53.
- Pastusiak, K., Michałowska, J., & Bogdański, P. (2017). Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. In Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 8, No. 4, pp. 155-160).
- Tuchendler, P., & Zdrojewicz, Z. (2017). Dieta w chorobach tarczycy. Med Rodz, 20(4).
- Lewandowska, A. (2023). Właściwości immunomodulacyjne witaminy D oraz jej wykorzystanie w prewencji i leczeniu wybranych jednostek chorobowych. Alcumena. Pismo Interdyscyplinarne, 3 (15).
- Babić Leko, M., Jureško, I., Rozić, I., Pleić, N., Gunjača, I., & Zemunik, T. (2023). Vitamin D and the thyroid: A critical review of the current evidence. International journal of molecular sciences, 24(4), 3586.
- Wiersinga, W. M., Poppe, K. G., & Effraimidis, G. (2023). Hyperthyroidism: aetiology, pathogenesis, diagnosis, management, complications, and prognosis. The lancet Diabetes & endocrinology, 11(4), 282-298.
- Köhrle, J. (2023). Selenium, iodine and iron–essential trace elements for thyroid hormone synthesis and metabolism. International journal of molecular sciences, 24(4), 3393.
- Chahardoli, R., Saboor-Yaraghi, A. A., Amouzegar, A., Khalili, D., Vakili, A. Z., & Azizi, F. (2019). Can supplementation with vitamin D modify thyroid autoantibodies (Anti-TPO Ab, Anti-Tg Ab) and thyroid profile (T3, T4, TSH) in Hashimoto’s thyroiditis? A double blind, Randomized clinical trial. Hormone and Metabolic Research, 51(05), 296-301.
- Knezevic, J., Starchl, C., Tmava Berisha, A., & Amrein, K. (2020). Thyroid-gut-axis: how does the microbiota influence thyroid function?. Nutrients, 12(6), 1769.
- Kunachowicz, H., Nadolna, I., Iwanow, K., & Przygoda, B. (2015). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.