Dieta warzywna — korzyści i przykładowy jadłospis

Opublikowano: 14 lipca 2024r.
Czas czytania około: 6 min
mask2
mask3
dieta-warzywna

Moda na „oczyszczanie” nie mija. Detoksy, posty, głodówki — wszystko to oparte na warzywach. Chociaż ta grupa produktów niewątpliwie powinna stanowić podstawę zdrowej diety, to niestety samodzielnie nie dostarczy Ci wszystkich składników, których potrzebuje Twój organizm.  

Czym jest dieta warzywna i jakie efekty może przynieść Ci jej stosowanie? Przedstawiamy dwie opcje — tę bardziej popularną i drugą, znacznie zdrowszą.  Podejdźmy do tego tematu świadomie. 

Skąd popularność restrykcyjnych diet warzywnych?

Ludzie decydują się na praktykowanie warzywnych diet z różnych powodów. Często jest to chęć detoksykacji organizmu, poprawy zdrowia czy utraty wagi. W mediach i na portalach społecznościowych diety warzywne i detoksy sokowe promowane są jako szybkie metody na oczyszczenie organizmu i zrzucenie kilogramów. Istnieje również przekonanie, że eliminacja innych grup produktów spożywczych może prowadzić do poprawy samopoczucia i zdrowia. Czy to prawda?

To błędne myślenie — nie daj się nabrać!

Zadajmy sobie jedno pytanie — Z czego chciałbyś „się oczyścić”? Od razu nasuwa się odpowiedź — Z toksyn. No dobrze… Już nie wchodząc w szczegóły teorii tego, jak dieta warzywna miałaby się do tego przyczynić, musisz wiedzieć, że potrzeba regularnego wykonywania detoksów to jeden z większych dietetycznych mitów. Niestety obecnie przeżywa pik popularności. 

Twój organizm to bardzo skomplikowana maszyna, która nie mogłaby pracować, jeśli nie posiadałaby własnych mechanizmów. Masz mięśnie — jesteś w stanie użyć siły. Masz płuca — jesteś w stanie oddychać. Masz oczy — widzisz. Masz nerki i wątrobę — niwelujesz toksyny. To naprawdę dokładnie tak działa. Oczywiście są to bardzo uproszczone schematy, na które składa się wiele bardziej złożonych procesów, jednak bardzo dobrze obrazują to, że Twój organizm sam posiada „opcję oczyszczania”. 

Dieta warzywna a dieta z dużą ilością warzyw — jest różnica

warzywa-pieczone

To co z tą dietą warzywną? Warzywa są bogate w wiele korzystnych składników. Poza witaminami i składnikami mineralnymi dostarczają także wiele substancji aktywnych. Niektóre gatunki (zwłaszcza warzywa strączkowe) dostarczają białko roślinne, a inne wartościowe ilości sycących węglowodanów (np. ziemniaki, bataty). Nie ma jednak wątpliwości, że diety eliminacyjne (w tym właśnie oparte na samych warzywach) mogą prowadzić do niedoborów składników odżywczych, osłabienia organizmu i zaburzeń metabolicznych. 

Konsekwencje stosowania takich diet zaczynają się niepozornie. Początkowo mogą manifestować się osłabieniem odporności, zmęczeniem czy problemami z koncentracją. W długoterminowej perspektywie prowadzą do utraty masy mięśniowej, problemów z układem nerwowym i zaburzeń pracy układu sercowo-naczyniowego — z tym naprawdę nie ma żartów. 

Ponadto, detoksy sokowe i restrykcyjne diety często prowadzą do efektu jo-jo, gdzie po zakończeniu diety organizm szybko odzyskuje utracone kilogramy. Często z nawiązką. 

Czy wiesz, że porcja warzyw stanowi aż połowę talerza skomponowanego według zasad prawidłowego żywienia? Jeśli masz chęć na włączenie ich większej ilości do codziennego jadłospisu — śmiało. Jednak zamiast stosować restrykcyjne diety, skup się na zdrowym, zrównoważonym odżywianiu, które uwzględni wszystkie grupy pokarmowe. Spożywanie warzyw jako część zróżnicowanego menu przyniesie Ci liczne korzyści zdrowotne, bez ryzyka niedoborów i negatywnych skutków ubocznych.

Korzyści jedzenia warzyw jako element zrównoważonej diety

Warzywa są bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy i antyoksydanty, które wspierają organizm („Twoją maszynę”) na wielu płaszczyznach. 

Niejednokrotnie wykazano, że regularne spożywanie warzyw może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawie trawienia, a także w zmniejszeniu ryzyka wielu chorób — otyłości, nadciśnienia, cukrzycy typu 2 czy niektórych rodzajów nowotworów.

Dieta warzywna od Vikinga

Types os Vege - Rigatoni w sosie tikka masala z ciecierzycą i kalafiorem po azjatycku

Types of Vege

10 dań
Dieta, w której bazę stanowią posiłki vegan oraz wege+ryby.
Cena od: 67.9 zł

Profilaktyka chorób dietozależnych zdecydowanie wychodzi na czołówkę zalet diety bogatej w warzywa. Warto jednak zaznaczyć, że dbanie o dużą ilość tych produktów w każdym posiłku może poprawić również wygląd skóry, włosów i paznokci (dzięki wysokiej zawartości witamin A, C, E oraz składników takich jak cynk i selen), a także wspierać prawidłową pracę jelit, uczucie sytości po posiłku i utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi (dzięki dużej ilości dwóch frakcji błonnika — rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej). 

Przykładowy jadłospis na diecie warzywnej

Mamy nadzieję, że już rozumiesz, czym różni się dieta warzywna od diety z dużą ilością warzyw. Liczymy także na to, że nie dasz się skusić modzie „na oczyszczanie”. Istnieją znacznie lepsze sposoby, na to, aby dietą wspomagać swoje zdrowie. Jednym z nich jest racjonalna dieta warzywna — w zdrowym wydaniu. Jak skomponować pełnowartościowe menu? To naprawdę proste. 

Zobacz przykładowy jadłospis diety warzywnej, który uwzględnia zrównoważone podejście do jedzenia.

Śniadanie

  • Omlet z trzech jajek smażony na oliwie z dodatkiem szpinaku, pomidorów i cebuli
  • Pełnoziarnisty tost z awokado
  • Szklanka kefiru 

II śniadanie 

  • Koktajl na jogurcie naturalnym ze szpinakiem, selerem naciowym i jabłkiem 
  • Garść pistacji 

Obiad

  • Gulasz drobiowy z kaszą gryczaną i cukinią
  • Sałatka z rukoli, orzechów włoskich, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów
  • Dressing na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy

Przekąska

  • Słupki z marchewki i selera naciowego 
  • Hummus

Kolacja

  • Żytnie kanapki z margaryną, tofu i pomidorem
  • Warzywa (brokuły, kalafior, marchew) gotowane na parze z oliwą z oliwek 

W powyższym menu z łatwością spożyjesz powyżej 500 g warzyw. Czy taki wynik pozwala na przyznanie miana diety warzywnej? Według nas tak! Tym bardziej, że cały jadłospis jest zdrowy, pełnowartościowy i (trzeba przyznać) bardziej zachęcający niż jedzenie tylko sałatek i picie soków warzywnych.  

Dieta warzywna może być zdrowym elementem zrównoważonego stylu życia, pod warunkiem że jest dobrze zbilansowana i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ważne jest, aby unikać restrykcyjnych diet i detoksów, które mogą prowadzić do niedoborów i problemów zdrowotnych. 

Zamiast tego, wprowadź do swojej diety różnorodne warzywa. Postaw na nowe smaki i nie ograniczaj się do standardowych produktów — pomidorów, ogórków czy papryki. Co powiesz na wyzwanie? Cały tydzień z nowym warzywem każdego dnia? A może uda Ci się zaplanować tak cały miesiąc? Trzymamy kciuki! 

Bibliografia 

  1. Śliż, D., Zgliczyński, W. S., Szeligowska, J., Rostkowska, O., & Pinkas, J. (2016). Modyfikacja zwyczajów żywieniowych w prewencji chorób cywilizacyjnych. Post Nauk Med, 5, 344-349.
  2. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. (2024). Talerz zdrowego żywienia. Pobrane z: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
  3. Koss-Mikołajczyk, I., & Bartoszek-Pączkowska, A. (2019). Bioaktywne Fitozwiązki W Chemoprewencji Przewlekłych Chorób Niezakaźnych–Owoce I Warzywa Czy Suplementy Diety?. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 26, 5-14.
  4. Gawęcki, J., Berger, S., & Brzozowska, A. (2011). Żywienie człowieka. Wydawnictwo Naukowe PWN.