Spis treści
Makaron to jeden z najczęściej wybieranych produktów na szybkie i smaczne danie. Może być podany na słodko, na słono, jako dodatek do obiadu, kolacji, a nawet na śniadanie.
Niektórym wydaje się, że makaron to po prostu węglowodanowy „zapychacz”. Czy rzeczywiście tak jest? Czy jest zdrowy i pełnowartościowy? Ile ma kalorii i po jakie rodzaje najlepiej sięgać?
Wartości odżywcze makaronu
Makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów, które są paliwem dla organizmu. Jednak nie każdy produkt jest taki sam. Różnice w składzie mogą wpływać nie tylko na smak, ale też na wartość odżywczą.
Makaron pszenny
Makaron pszenny to najpopularniejsza wersja, jaką znajdziesz na półkach sklepowych. W 100 gramach surowego makaronu znajduje się około 350-380 kcal. Uważaj na informacje na opakowaniach o 150-170 kcal/100 g — to nie niskokaloryczne zamienniki, a wartości odpowiadające 100 g ugotowanego produktu.
Makaron pszenny zawiera głównie węglowodany (około 30 g na 100 g), białko (około 5-6 g) i niewielką ilość tłuszczu. Jest to szybki i wygodny sposób na dostarczenie energii, ale ma niską zawartość błonnika pokarmowego oraz mikroelementów.
Sięgaj po makarony z semoliny (pszenicy durum). Mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykłe makarony pszenne.
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
Jeśli chcesz podkręcić wartość odżywczą swojego dania, warto wybrać makaron pełnoziarnisty. Ma więcej błonnika (nawet 3 razy więcej niż inne makarony). Dzięki temu korzystniej wpływa na trawienie i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Poza tym pełnoziarniste produkty zawierają więcej witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu. Kaloryczność makaronu razowego jest podobna do pszennego, ale dostarcza znacznie więcej tych składników, których na pierwszy rzut oka nie widać.
Makarony ze strączków
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych makaronów jest ten wyprodukowany ze strączków (np. z soczewicy, ciecierzycy czy grochu). Tego typu produkty są bogatsze w białko (nawet 2-3 razy więcej niż zwykły makaron) oraz błonnik. Mogą mieć około 330 kcal na 100 g, ale dostarczają średnio 20 g białka i 10 g błonnika.
Lubisz makaron i szukasz diety pudełkowej w której często występuje? Sprawdź naszą dietę z wyborem menu w której możesz wybrać posiłki każdego dnia.
Z czym łączyć makaron, żeby zbilansować pełnowartościowe danie?
Makaron sam w sobie to przede wszystkim źródło węglowodanów, więc żeby stworzyć pełnowartościowy posiłek, musisz go wzbogacić o inne składniki.
„Pełnowartościowy”, czyli jaki?? Oznacza to, że dostarcza wszystkich makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Makaron będzie idealną bazą do stworzenia takiego posiłku, ale warto dodać do niego produkty bogate w białko i zdrowe tłuszcze.
Zobacz jakie to proste:
- Makaron z semoliny (W)* grillowana pierś z kurczaka (B)**, świeże brokuły i kremowe pesto z awokado (T)***.
- Makaron pełnoziarnisty (W) w połączeniu z wędzonym łososiem (B + T), cukinią, oliwkami i odrobiną oliwy z oliwek (T).
- Makaron z dowolnych strączków (W + B) z dodatkiem pieczonych warzyw i orzechów nerkowca (T).
- Makaron pełnoziarnisty (W) z twarogiem (B), migdałami (T), jabłkiem i cynamonem.
- Makaron razowy (W) w połączeniu z jogurtem typu skyr (B), masłem orzechowym (T), pokrojonym bananem i mrożonymi truskawkami.
*W — węglowodany
**B — białko
***T — tłuszcze