Czym różni się standardowa dieta Keto od Keto Śródziemnomorskiej?
Keto: bardziej restrykcyjna, bez słodkich podwieczorków, lepiej kontroluje stan ketozy, oparta na 4 posiłkach dziennie.
Keto Śródziemnomorska: urozmaicona, z większą ilością ryb, owoców morza, oliwy, orzechów i nasion, mniej tłustych mięs, codziennie zawiera słodki podwieczorek, również w układzie 4 posiłków.
Czym jest Keto Fusion?
To nasz rozszerzony wariant diety keto, w którym możesz wybrać posiłki ze standardowej diety ketogenicznej lub z diety keto śródziemnomorskiej. Dzięki temu masz więcej elastyczności, a jednocześnie pozostajesz w trybie spalania tłuszczów.
Ile posiłków dziennie przewiduje dieta keto?
Oba warianty (Keto i Keto Śródziemnomorska) są dietami 4-posiłkowymi, odpowiednio zbilansowanymi.
Który wariant jest lepszy dla początkujących?
Jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad wejściem w ketozę – wybierz Keto.
Jeśli zależy Ci na większej różnorodności i lubisz ryby oraz owoce morza – Keto Śródziemnomorska będzie idealna.
Jakie są dostępne opcje?
Gotowa dieta Keto oraz dieta Keto Fusion, z wyborem.
Jaki jest rozkład makroskladników?
Białko: 15-20%
Tłuszcze: 70-75%
Węgle: 5-7%
Co znajdę w menu tej diety?
Posiłki bazują na mięsie, jajach, serach, tłustym nabiale, warzywach liściastych, orzechach i zdrowych tłuszczach. Eliminujemy cukier, zboża i produkty wysokowęglowodanowe, aby utrzymać Cię w stanie ketozy.
Dla kogo przeznaczona jest dieta ketogeniczna?
Polecana jest osobom z nadwagą, insulinoopornością, cukrzycą typu 2 (po konsultacji z lekarzem), spadkami energii czy problemami z koncentracją. To także dobry wybór dla tych, którzy chcą szybko i skutecznie zredukować tkankę tłuszczową.
Kto nie powinien stosować diety ketogenicznej?
Dieta nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży i karmiących piersią (bez konsultacji lekarskiej), osób z niewydolnością wątroby, nerek, chorobami trzustki czy niektórymi zaburzeniami metabolicznymi.
Czy węglowodany są całkowicie wyeliminowane?
Nie – ograniczamy je do minimum, ale pojawiają się w formie warzyw nieskrobiowych i produktów o bardzo niskim indeksie glikemicznym.