Kuchnia Vikinga certyfikowanym producentem żywności

3 września 2022
Certyfikat HACCP KuchniVikinga

W Kuchni Vikinga stale dążymy do tego, by nasze produkty były jak najwyższej jakości a nasi klienci byli zadowoleni z naszych usług. Dlatego w tym roku po raz kolejny spełniliśmy normy, aby otrzymać certyfikat HACCP oraz otrzymaliśmy Świadectwo Czystszej Produkcji.

System HACCP, czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli

HACCP (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) jest to system, przez który zapewnia się bezpieczeństwo żywności wykorzystywanej w gastronomii. Dotyczy on m.in. zakładów, które wytwarzają żywność, takich jak Kuchnia Vikinga. Wdrożenie takiego systemu rozpoczyna się od znalezienia potencjalnych zagrożeń żywności i niebezpieczeństw w miejscu produkcji czy sprzedaży.

Głównym zadaniem systemu HACCP jest zatem określenie jak zaobserwować potencjalnie niebezpieczne miejsca oraz co zrobić, gdy to zagrożenie nastąpi. Do wspomnianych zagrożeń należą zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne oraz chemiczne. System HACCP jest obowiązkowy w branżach przemysłu spożywczego, obrocie żywnością oraz żywieniu zbiorowym.

System HACCP obowiązuje każdą produkcję żywności w Polsce, jednak nie każdy może otrzymać certyfikat. Kuchnia Vikinga spełniła szereg wymagań i otrzymała certyfikat HACCP ważny 3 lata (obecnie do lipca 2025 roku). W związku z posiadaniem certyfikacji, co roku przyjeżdża do nas firma zewnętrzna, która przeprowadza audyt potwierdzający ważność certyfikatu. Aby pozytywnie przejść audyt należy utrzymać dotychczasowy standard, ale również go podnosić i wprowadzać ulepszenia.

Co zrobiliśmy, aby uzyskać certyfikat HACCP?

W ramach starania się o certyfikację, stale udoskonalamy naszą produkcję, tym samym podnosząc standard pracy. Oto niektóre z działań, które podjęliśmy, aby udoskonalić nasz wewnętrzny system HACCP:

  • rozwijaliśmy system zarządzania produkcją oraz kontrolę jakości produkcji poprzez szkolenia pracowników;
  • regularnie prowadzimy niezbędne rejestry, np. temperatury na chłodni;
  • kontrolujemy dostawy dzięki wagom najazdowym;
  • raportujemy testowanie identyfikowalności;
  • prowadzimy rutynowe badania wyrobów gotowych, dostępnych w naszych punktach stacjonarnych (czyli dań powtarzalnych np. koktajle), w laboratoriach certyfikowanych przez PCA (Polskie Centrum Akredytacji) pod kątem zawartości makroskładników i długości przetrwania (dzięki temu gwarantujemy, że nasz termin do spożycia jest prawidłowy);
  • wdrożyliśmy sprawdzanie organoleptyczne (czyli na podstawie wrażeń zmysłowych) pod względem świeżości, terminów przydatności oraz obecności certyfikatów na produktach (np. sprawdzamy na skrzynkach poprawność HDI).

To jednak nie wszystko. Naszym priorytetem jest czystość na produkcji oraz jej pracowników. Dlatego zapewniliśmy odpowiednią ilość umywalek do mycia rąk, żeby można było korzystać z nich w każdej chwili, myjkę śluzę na ręce i obuwie oraz odzież ochronną. Regularnie czyścimy i serwisujemy maszyny. 

Sprawdzamy wilgotność w magazynach suchych oraz dbamy o odpowiednią segregację półproduktów (suche produkty nie mieszają się z innymi). Mamy osobne pomieszczenie na jajka, w którym zadbaliśmy o promieniowanie UV, by uniknąć salmonelli (to nie jest warunek konieczny, ale chcemy jeszcze bardziej podnieść nasz standard). Poszczególne grupy produktów mają oddzielne chłodnie. Sprawdzamy temperaturę w torbach, do których pakujemy catering, żeby był zachowany ciąg chłodniczy (4-6°C).

Wciąż zastanawiamy się, co jeszcze możemy zmienić, ulepszyć. Nie osiadamy na laurach i chronimy raz uzyskany certyfikat, by z każdym rokiem móc pochwalić się, że otrzymaliśmy go ponownie.

Świadectwo Czystszej Produkcji

Czystsza Produkcja to strategia ochrony środowiska w firmach produkcyjnych oraz usługowych. Polega ona na ciągłym i zapobiegawczym działaniu, które zmierza do zwiększenia efektywności produkcji i usług oraz redukcji ryzyka dla ludzi i środowiska. To znaczy, że głównym zamiarem Czystszej Produkcji jest zapobieganie i ograniczanie powstawania marnotrawstwa zasobów pracy ludzkiej, materiałów, surowców i energii.

Głównymi celami CP są:

  • obniżenie kosztów np. produkcji,
  • generowanie jak najmniejszej ilości odpadów,
  • działania proekologiczne w firmach,
  • dbanie o pracownika i ochrona środowiska (czynnik społeczny).

Prawdziwy Viking doskonale wie, jak ważne jest dbanie o planetę oraz pracowników. Nie na darmo otrzymaliśmy Certyfikat Czystszej Produkcji – ciężko na to pracowaliśmy. Oto, co wdrożyliśmy w naszej firmie, by każdemu z nas żyło się lepiej (i jako pracownikom Kuchni Vikinga, i jako mieszkańcom Ziemi):

  • zainstalowaliśmy źródełka wodne dla pracowników – dzięki czemu zrezygnowaliśmy z wody butelkowanej;
  • promujemy przyjeżdżanie do pracy MPK lub jednym samochodem przez kilku pracowników;
  • mocno kontrolujemy poziom spalania (nie tylko ze względu na wysoką cenę paliwa, ale też, żeby zminimalizować emisję spalin);
  • umożliwiamy klientom odbiór zamówień w naszych punktach, dzięki czemu skracamy drogę dostawy, a co za tym idzie – ślad węglowy, a także pozwoliło nam to obniżyć koszt diety o 5 zł/dzień;
  • zainstalowaliśmy panele fotowoltaiczne, aby obniżyć koszty energii i pozyskiwać ją w sposób odnawialny;
  • zamontowaliśmy stojaki na rowery dla pracowników;
  • wprowadziliśmy w biurach selektywną zbiórkę odpadów, dzięki opisanym koszom na śmieci;
  • zazieleniliśmy obszar wokół zakładu (posadziliśmy mnóstwo drzew);
  • zamieniliśmy służbowe auta na hybrydy;
  • dołączyliśmy do społeczności w aplikacjach Too Good To Go oraz Foodsi, aby nie marnować nadprodukcyjnej żywności;
  • sprzedajemy torby termiczne w cenie, w której je kupiliśmy (aby maksymalnie wydłużyć ciąg chłodniczy oraz zminimalizować zużycie jednorazowych reklamówek foliowych w deszczowe dni);
  • wprowadziliśmy ekologiczne opakowania w dietach Vegan i Made My Chef;
  • kupujemy umyte (i często obrane) warzywa, aby skrócić czas pracy oraz zoptymalizować zużycie wody;
  • otworzyliśmy swój warsztat samochodowy, co pozwoli nam na obniżenie kosztów oraz przyspieszenie napraw;
  • stworzyliśmy na terenie zakładu specjalną strefę rekreacyjną dla naszych pracowników, gdzie mogą w trakcie przerwy lub po pracy miło spędzić czas i zintegrować się z resztą zespołu – chcemy, aby każdy z naszych pracowników czuł się ważną częścią Viking Teamu.
  • otworzyliśmy siłownię dla pracowników zlokalizowaną na terenie zakładu, aby promować zdrowy tryb życia i pośrednio zadbać o ich zdrowie;

Nie spoczywamy na laurach. Świadectwo Czystszej Produkcji również otrzymuje się raz na parę lat, a co roku musimy zdać sprawozdanie ze zrealizowanych projektów. Dlatego chcemy podzielić się tym, co jeszcze mamy zamiar zrobić:

  • zainstalować pompę ciepła;
  • zwiększyć flotę o auta hybrydowe i elektryczne;
  • stworzyć abonament dla dużych firm i korporacji, aby dostawy dowożono w jedno miejsce, dzięki czemu zmniejszymy ślad węglowy;
  • nieustannie budować wśród pracowników poczucie przynależności do zespołu i firmy.

Bardzo się cieszymy, że nasze wysiłki przynoszą rezultaty i są doceniane. Jesteśmy wdzięczni za certyfikaty, świętowaliśmy ich otrzymanie, a teraz nadszedł czas na dalszą pracę!

Do następnego!

Viking