Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów, a zarazem najbardziej niedoceniany. Potrafi osiągnąć wagę nawet 2 kilogramów, a w jego wnętrzu kryje się prawdziwa bomba witaminowa. Czy pomelo jest zdrowe i warto po nie sięgać? Jakie ma właściwości i jak wpleść je do diety? Przekonajmy się!
Pomelo – co to za owoc?
Mówi się, że dzięki skrzyżowaniu pomelo i dzikiej pomarańczy, powstał grejpfrut. Pomelo wyglądem zewnętrznym przypomina większego melona, za to wewnętrznym – grejpfruta.
Owoc uprawiany jest w klimacie tropikalnym, głównie w Azji – Chinach, Tajlandii, Indiach czy Japonii. W Chinach uważany jest za owoc szczęścia czy pomyślności. W Polsce jest zdecydowanie niedoceniany i nie tak powszechny, jak powinien.
Skórka pomelo jest zielona lub żółta oraz dość gruba, przez co można mieć trudności z jego obraniem. Średnica dojrzałego owoca może osiągać nawet 25 cm, a waga od 700 g do nawet 2 kg. Dlatego nazywa się go również „pomarańczą olbrzymią”.
Co warto zapamiętać, to to że pomelo im jest cięższe, tym świeższe. Jeśli jest zbyt długo transportowane lub przechowywane, owoc wysycha, przez co jest coraz lżejszy.
Po zakupie najlepiej przechowywać go w lodówce, nie dłużej niż tydzień.
Cytrusy często są spryskiwane różnego rodzaju chemikaliami, co nie wpływa na jakość miąższu, ale przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę (najlepiej specjalną szczotką) i koniecznie ją obrać.
Pomelo – wartości odżywcze
Jeśli zapytam Cię: „który owoc posiada najwięcej witaminy C?”, co odpowiesz? Cytryna? Pomarańcza? Otóż nie. To właśnie pomelo zawiera w sobie najwięcej witaminy C ze wszystkich cytrusów. W 100 g pomelo, 60 mg to witamina C. To dzięki temu jest naturalnym antyoksydantem.
Pomarańcza olbrzymia jest bardzo bogata w błonnik (dzięki czemu jest też syta), magnez, potas, wapń i szereg innych wartości odżywczych. Oprócz witaminy C, zawiera również witaminy A, B1, B2, B3 oraz B6.
Pomelo na pewno polubią osoby odchudzające się, ponieważ owoc w 100 g ma tylko 40 kcal! To mniej niż w jabłku, grejpfrucie czy w pomarańczy. Polecam owoc pomelo dla cukrzyków, ze względu na jego niski indeks glikemiczny (30). Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, lekarze zalecają spożywanie tego owocu również kobietom w ciąży.
Inne właściwości pomelo to:
- ma działania przeciwnowotworowe,
- spowalnia proces starzenia się skóry,
- utrzymuje odpowiedni poziom krwi,
- zapobiega skurczom mięśni,
- korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy czy udaru mózgu,
- oczyszcza z toksyn (jest idealny na kaca, bo to naturalny izotonik).
Pomelo – przeciwwskazania
Choć pomelo jest bogaty w witaminy i inne ważne wartości odżywcze, są grupy osób, które raczej powinny go unikać, bądź ograniczyć jego spożycie. Kto powinien unikać owocu?
Na pewno osoby z chorobami nerek czy wątroby (przez wysoką zawartość witaminy C oraz potasu) oraz osoby z niedociśnieniem krwi (pomelo znacznie obniża ciśnienie). Przed włączeniem pomelo do codziennej diety, warto skonsultować się ze swoim lekarzem.
Cytrusy są często przyczyną alergii i trzeba uważać z ich nadmiernym spożywaniem. Po włączeniu ich do diety, warto obserwować organizm i nie bagatelizować żadnych objawów ewentualnej alergii na owoc.
Pomelo w diecie
Ze względu na dużą ilość wartości odżywczych i pozytywnych właściwości, włączyłem do vikingowej diety pudełkowej pomelo. Tak naprawdę tym owocem można zastąpić każdy inny cytrus, więc świetnie nada się do owsianki, sałatki owocowej, koktajlu, ciast czy jako osobna przekąska.
Sok z pomelo mam zawsze pod ręką po całonocnej imprezie, a latem lubię pić wodę z miętą i kawałkami owoców. To również dobre rozwiązanie na uciążliwą zgagę.
Kuchnia Vikinga bardzo docenia korzyści płynące z jedzenia pomelo, dlatego chętnie korzystamy z niego w niektórych z naszych diet. Szczególnie polecam dietę sokową, w której przez 3 dni otrzymasz po 5 na maxa wartościowych napojów. Dzięki niej oczyścisz swój organizm z toksyn i odciążysz żołądek np. po uroczystościach, na których było dużo, niekoniecznie zdrowego jedzenia.
Pomelo w diecie pudełkowej nie tylko wzbogaca jej atrakcyjność pod względem zdrowotnym, ale też smakowym. Jeżeli ktoś nie lubi gorzkiego smaku grejpfruta, warto go zastąpić bardziej słodkim (ale niestety mniej aromatycznym) pomelo.
Czy już wiesz, dlaczego warto włączyć pomelo do diety?
Jak widzisz, w zwykłym owocu kryje się tak wiele potencjału! Nasza ekipa uwielbia pomelo i chętnie dołącza go do przepisów.
Jeśli jeszcze nie jesteś naszym klientem, wypróbuj np. nasz catering dietetyczny Warszawa. Znajdziesz w nim 16 różnych diet, dostosowanych do Twojego wieku, wagi czy aktywności fizycznej. Każdego dnia otrzymasz nawet 5 wartościowych posiłków (tak, z pomelo również, ale nie tylko!), które wzmocnią Twój organizm i dadzą kopa do działania!
Nie musisz już spędzać wieczorów w kuchni, przygotowując posiłki na kolejny dzień. Spędź je tak, jak lubisz! A kolejnego dnia rano pod swoimi drzwiami znajdziesz torbę wypełnioną po brzegi pysznym jedzeniem od Kuchni Vikinga.