Naleśniki – kaloryczność i zdrowe wersje na każdą okazję

Opublikowano: 25 czerwca 2025r.
Czas czytania około: 4 min
mask2
mask3
nalesniki-kalorie

Naleśniki wywołują uśmiech na twarzy niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych. Mają swoje miejsce w codziennej kuchni, ale i w restauracyjnych menu. Z dobrym przepisem i już niewielką wprawą to wygodny, naprawdę szybki i zdrowy wybór – praktycznie na każdy posiłek. Formy ich podania dają niemal nieograniczone pole do eksperymentowania. 

Ile kalorii mają naleśniki? Sprawdź, jak je serwować, by mogły być częścią zdrowej diety – nawet codziennie! 

Ile kalorii ma jeden naleśnik?

Klasyczna receptura, którą zna większość dorosłych Polaków, zakłada użycie białej mąki pszennej, mleka, jajka, trochę cukru, szczypty soli i niewielkiej ilości tłuszczu do smażenia. 

Jeden cienki naleśnik o średnicy ok. 22 cm (to +/- taka, jaką ma standardowa naleśnikowa patelnia), przygotowany według najbardziej podstawowego przepisu, dostarcza od 90 do 120 kcal – bez nadzienia i bez dodatków.

Weźmy go pod lupę i sprawdźmy dokładne wartości odżywcze. 

Przepis na 4 naleśniki: 

  • 60 g mąki pszennej (ok. 4 łyżki)
  • 1 jajko (L) 
  • 1/4 szklanki mleka 2% (ok. 60 ml) 
  • 1/4 szklanki wody (ok. 60 ml) 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g) 
  • 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g) 
  • szczypta soli 

Wartości odżywcze w jednym naleśniku: 

  • 110 kcal 
  • 3,75 g białka
  • 4,5 g tłuszczów 
  • 13,25 g węglowodanów 
  • 0,4 g błonnika pokarmowego 

Różnice w kaloryczności mogą wynikać nie tylko z przepisu, ale także z umiejętności przygotowania ciasta o odpowiedniej gęstości i wykorzystania minimalnej ilości tłuszczu do smażenia (jeśli dodajemy olej do ciasta i mamy dobrą patelnię, dodatkowy tłuszcz nie jest potrzebny).

Naleśniki – z czym podawać? 

Porcja naleśników to 2-3 sztuki. Należy traktować je jako źródło węglowodanów, dlatego jeśli chcemy skomponować zbilansowany posiłek, musimy uzupełnić przepis o źródła pełnowartościowego białka i nienasyconych tłuszczów. 

Dodatki do naleśników (dla wersji na słodko i na słono):

  • źródła białka – chudy twaróg, tofu, skyr, pierś z indyka, pierś z kurczaka, łosoś, dorsz;
  • źródła tłuszczów – orzechy, nasiona, pestki, awokado, oliwa z oliwek, ser feta, ser mozzarella, ser parmezan;
  • Pamiętaj o porcji (150-250 g) świeżych warzyw lub owoców. 

Przykłady zdrowych dań z naleśnikami w roli głównej: 

  • Naleśniki z nadzieniem z sera białego, startych jabłek i cynamonu. Polane jogurtem z wanilią i posypane prażonymi płatkami migdałów. 
  • Zapiekane naleśniki z serem mozzarella, piersią z indyka, szpinakiem, pieczarkami i papryką. Podane z sosem czosnkowym na jogurcie typu skyr. 

Lubisz naleśniki? Koniecznie sprawdź naszą dietę z wyborem menu, w której możesz każdego dnia wybierać spośród dostępnych posiłków.

Przepisy na naleśniki – w odświeżonej wersji

Przygotuj naleśniki w nieco zdrowszej odsłonie – nie trzeba wiele, by podnieść wartość odżywczą klasycznego przepisu. Spójrz!

Przepis na 4 „fit” naleśniki: 

  • 30 g mąki pszennej (ok. 2 łyżki)
  • 30 g mąki pełnoziarnistej (ok. 2 łyżki)
  • 1 jajko (L) 
  • 1/2 szklanki maślanki/kefiru (ok. 100 g) 
  • 1/4 szklanki wody (ok. 60 ml) 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g) 
  • 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20 g)

Wartości odżywcze w jednym naleśniku: 

  • 122 kcal 
  • 4,75 g białka
  • 5,25 g tłuszczów 
  • 14 g węglowodanów 
  • 2 g błonnika pokarmowego 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z siemieniem lnianym i solą. 
  2. Dodaj jajka, wlej maślankę, wodę i olej. 
  3. Całość miksuj do uzyskania gładkiej, lekko płynnej konsystencji. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, dolej odrobinę wody. 
  4. Odstaw ciasto na 10 minut, by siemię lniane wchłonęło część płynu i lekko zagęściło masę.
  5. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni – bez dodatkowego tłuszczu lub z minimalną ilością. 

Podawaj z ulubionymi dodatkami!