Pomysły na śniadanie bez węglowodanów

Opublikowano: 21 czerwca 2025r.
Czas czytania około: 3 min
mask2
mask3
przepis-na-sniadanie-bez-weglowodanow

Niskowęglowodanowe śniadanie to całkiem dobra opcja – nie tylko na diecie keto. Takie podejście sprawdza się także u osób na redukcji i u pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzycą lub insulinooporności).

Szukasz inspiracji do gotowania? Przedstawiamy trzy uniwersalne przepisy, które możesz wprowadzić do swojej diety. Wybieraj ulubione dodatki i ciesz się różnorodnością w swojej kuchni. 

Tacos z białego sera z… tofu, rukolą i sosem musztardowym 

tacos-z-rukola-serem-sosem

Składniki: 

  • 100 g półtłustego twarogu 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 kostki tofu 
  • 1 garść rukoli 
  • 1 pomidor 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj jajko z twarogiem, siemieniem lnianym i ulubionymi przyprawami. 
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim masę – uformuj cienkie krążki na ok. 8-10 cm. 
  3. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Nie pomijaj tego kroku. Dzięki temu taco łatwo odejdzie od papieru. 
  4. Pomidora i tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z rukolą. 
  5. Dodaj musztardę, sok z cytryny, oliwę i ulubione przyprawy.
  6. Całość wymieszaj i przełóż na taco. 

Jajka na szpinaku z… orzechami pekan, oliwkami i serem feta 

jajka z orzechami

Składniki

  • 200 g szpinaku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 jajka 
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 łyżka orzechów pekan 
  • 2 łyżki czarnych oliwek 
  • 30 g sera feta 

Sposób przygotowania

  1. Szpinak podsmaż na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw. 
  2. Wbij na patelnię jajka i duś przez 2 min pod przykryciem. 
  3. Następnie pokrusz ser feta i duś całość na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.
  4. Posiekaj orzechy i oliwki. Ogórka pokrój w słupki. 
  5. Przełóż jajka na talerz, posyp orzechami i oliwkami. Podawaj z ogórkiem. 

Kakaowa granola… na jogurcie z malinami i czekoladą

jogurt-z-malinami-i-granola
jogurt-z-malinami-i-granola

Składniki

  • 10 g migdałów 
  • 10 g orzechów włoskich 
  • 10 g pistacji 
  • 10 g sezamu 
  • 1 łyżka chipsów lub wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżeczka erytrolu 
  • 50 ml wody 
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 g malin 
  • 150 g jogurtu greckiego 

Sposób przygotowania: 

  1. Upraż na patelni posiekane orzechy, sezam i wiórki kokosowe. 
  2. Wymieszaj wodę, erytrol i kakao. Kiedy słodzik się rozpuści, wlej całość na patelnię (uważaj, by ta nie była zbyt rozgrzana) i odparuj. Cały czas mieszaj. 
  3. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. 
  4. Przełóż jogurt do miseczki, dodaj maliny, granolę i czekoladę.