Soja a Hashimoto – czy jest dozwolona?

Jolanta Chojnowska
Opublikowano: 6 listopada 2025r.
Czas czytania około: 7 min
mask2
mask3
soja a hashimoto

Zmęczenie, obrzęk twarzy i przybieranie na wadze… Hashimoto potrafi zaskoczyć, ale zmiana codziennych nawyków i zdrowa dieta łagodzą dokuczliwe objawy. Jednym z częściej poruszanych tematów w kontekście odżywiania jest soja a Hashimoto. Przy chorobie nie musisz się z nią żegnać, ale sprawdź, jak ją jeść, aby nie osłabiała efektów leczenia!

Soja a Hashimoto – to musisz wiedzieć:

  • Produkty sojowe są dozwolone w diecie przy Hashimoto, o ile nie występują alergie. Są one wartościowym źródłem białka, witamin i minerałów.
  • Soja zawiera goitrogeny (związki wolotwórcze), które mogą osłabiać działanie enzymów tarczycy oraz utrudniać wchłanianie lewotyroksyny (hormonu tarczycy).
  • Aby uniknąć negatywnego wpływu na leczenie, należy zachować minimum 4 godziny odstępu między zażyciem lewotyroksyny a posiłkiem zawierającym soję.
  • Najbezpieczniejsze są produkty fermentowane (np. tempeh, miso) lub soja poddana długiemu moczeniu i obróbce termicznej (gotowanie/prażenie), co obniża zawartość substancji antyodżywczych.

Werdykt Vikinga: Soja a Hashimoto – czy można ją bezpiecznie włączyć do diety?

Tak, jeśli nie masz alergii lub nietolerancji, możesz sięgać po produkty z soją. To źródło białka i tłuszczu, bogate w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo i potas. Przy Hashimoto powinieneś jednak pamiętać o umiarze… Ale zacznijmy od początku. 

Soja zawiera związki wolotwórcze (goitrogeny), które mogą hamować działanie enzymu TPO, uczestniczącego w produkcji hormonów tarczycy. Jeśli masz niedobór jodu, a Twoja dieta jest bogata w produkty zawierające goitrogeny, może to zwiększać ryzyko niedoczynności tarczycy. 

Jeśli masz już Hashimoto oraz przepisany hormon – lewotyroksynę – związki zawarte w soi mogą osłabiać jego działanie. Jak w takim razie bezpiecznie jeść soję?

Soja w diecie Hashimoto – zasady zdrowego odżywiania

Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z jedzenia soi, powinieneś stosować się do kilku zasad, dzięki którym nie zaprzepaścisz efektów leczenia. Na co zwracać uwagę?

  • Gdy rano przyjmiesz lek na tarczycę, powinieneś odczekać co najmniej 4 godziny do zjedzenia posiłku z soją. 
  • Poddaj soję obróbce termicznej tak, aby poprawić jej strawność.
  • Nie jedz soi zbyt często, aby nie obciążać tarczycy.
  • Mocz suche ziarna soi przed ich dalszą obróbką, aby zmniejszyć ilość substancji antyodżywczych. 
  • Dbaj o odpowiedni poziom jodu w organizmie poprzez dietę i w razie niedoboru – suplementację. Produkty bogate w jod to m.in. sól jodowana, ryby (np. dorsz, mintaj, makrela) i owoce morza.

Jaka jest zalecana dzienna podaż jodu u dorosłych? Jak wskazuje National Institutes of Health, w przypadku osób dorosłych (po 19. roku życia) rekomendowana dawka to  150 µg jodu/dzień, ale wyjątkiem są kobiety w ciąży – 220 µg jodu/dzień i karmiące – 290 µg jodu/dzień.

Jak podkreśla kierownik dietetyki Agata Laskowska:

Soja a niedoczynność tarczycy i Hashimoto – co mówią badania?

Soja przez wiele lat nie cieszyła się dobrą sławą wśród chorych na niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Jednak coraz więcej badań pokazuje, że to nie całkowita eliminacja tego produktu z diety, a właśnie umiarkowanie i rozsądek jest najlepszym rozwiązaniem. Sprawdź, jakie argumenty przemawiają za i przeciw jedzeniu soi, zebrane na podstawie badań!

Argumenty PRZECIW spożywaniu soi przy Hashimoto

  • Jak wskazują badania, produkty sojowe podane zbyt krótko po zażyciu leku mogą utrudniać wchłanianie lewotyroksyny.
  • Goitrogeny zawarte w soi mogą utrudniać wchłanianie jodu oraz osłabiać pracę enzymu odpowiedzialnego za produkcję hormonów tarczycy.

Argumenty ZA (z umiarem) spożywaniem soi przy Hashimoto

  • Proces fermentacji rozkłada antyodżywcze składniki w łatwiej przyswajalne związki.
  • Izoflawony zawarte w soi wykazują działanie antyoksydacyjne, które jest korzystne przy chorobach autoimmunologicznych.
soja a hashimoto
Soja a Hashimoto – czy jest dozwolona? 4

Hashimoto a soja – praktyczne wskazówki dla Twojej diety

Chcesz wdrożyć do swojej diety soję, ale masz sporo pytań o to, jak zrobić to bezpiecznie? Sprawdź nasze odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania!

Jakie produkty sojowe wybierać?

Lepszym wyborem będą produkty fermentowane, takie jak tempeh czy miso, ponieważ w takim procesie rozkładana jest część antyodżywczych substancji, a Twój organizm lepiej trawi soję. 

Jaka obróbka termiczna wpływa na zawartość goitrogenów w soi?

Aby zmniejszyć ilość goitrogenów w soi, możesz ją ugotować, uprażyć lub poddać fermentacji. Unikaj jedzenia surowej soi lub takiej, która była tylko namoczona.

Przeczytaj także: Cukrzyca — objawy, przyczyny i jak z nią walczyć 

Jak długo moczyć soję, aby zmniejszyć ilość antyodżywczych substancji?

Zalecanym standardem jest moczenie soi przez ok. 8–12 h. Pamiętaj, aby przy tym procesie przynajmniej raz wymienić wodę, dzięki czemu usuniesz część substancji antyodżywczych.

Czy trzeba suplementować jod przy Hashimoto?

Suplementacja jodem przy Hashimoto nie jest zalecana profilaktycznie i wymaga ostrożności. Jod należy suplementować wyłącznie wtedy, gdy badania potwierdzą jego niedobór i pod ścisłą kontrolą lekarza. Podstawę powinno stanowić dostarczanie jodu w bezpiecznej formie poprzez dietę, czyli jedzenie ryb i stosowanie jodowanej soli.

Zainteresuje Cię również: Gluten — wszystko, co warto o nim wiedzieć

soja
Soja a Hashimoto – czy jest dozwolona? 5

Nie masz czasu, aby samodzielnie zadbać o dietę? Zaufaj Kuchni Vikinga!

Nie musisz spędzać godzin w kuchni, aby zadbać o zdrową dietę przy Hashimoto. Wybierając posiłki przygotowane przez Kuchnię Vikinga, zyskujesz pewność, że każdy składnik jest starannie dobrany i przygotowany. Smaczne, gotowe dania dostarczymy prosto pod Twoje drzwi, dzięki czemu codzienna troska o tarczycę stanie się prostsza i przyjemniejsza.

Nietolerancje pokarmowe i diety stosowane przy przewlekłych chorobach autoimmunologicznych są sporym wyzwaniem w przygotowywaniu posiłków. Dodatkowo nie każda restauracja spełni wymogi osób z Hashimoto czy nietolerancją glutenu.

Ale nawet w najbardziej wymagających przypadkach nie musisz rezygnować ze smacznej, zdrowej diety, pełnej świeżych warzyw. Najwygodniejszym wyborem, który pozwoli Ci oszczędzić czas, jest catering dietetyczny. 

Nasi dietetycy i szefowie kuchni opracowali dietę Hashi Low Gluten & Lactose, która będzie świetnym wyborem przy ograniczaniu glutenu i laktozy. Jeśli nie masz czasu, ani produktów w lodówce, a potrzebujesz zbilansowanej diety – zaufaj temu, co przygotował dla Ciebie Viking!

Dieta dopasowane do Ciebie

Hashi Low Gluten & lactose - Pancakes migdałowe, twarożek jagodowy, winogrona

Hashi Low Gluten & Lactose

Dieta rekomendowana jest osobom z chorobami autoimmunologicznymi i nietolerancjami pokarmowymi.
Białko:
20-25%
Tłuszcze:
30-35%
Węgle:
40-45%
Cena od: 65.99 zł

Soja, Hashimoto i dieta przy problemach z tarczycą – podsumowanie

Chociaż soja a Hashimoto to temat, który budzi sporo kontrowersji, nie musisz jej wykluczać z diety, jeśli pamiętasz o przestrzeganiu kilku prostych zasad. Przede wszystkim zachowaj umiar, zalecany odstęp czasowy między lekiem i posiłkiem oraz wcześniej poddaj ziarna obróbce termicznej. 

A jeśli przygotowywanie codziennych posiłków jest dla Ciebie żmudnym procesem, wybierz kaloryczność polecanej przez nas diety i zamów posiłki od dietetyków i szefów Kuchni Wikinga. Możesz liczyć na szybki dowóz, wygodną formę podania, a także smaczne, zdrowe, zbilansowane posiłki każdego dnia! Zaufaj nam na słowo lub…nie ufaj i przetestuj!

Bibliografia:

  1. pacjent.gov.pl/aktualnosc/hashimoto-zatrzymaj-rozwoj-choroby-0
  2. ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jod-w-diecie-jak-uniknac-niedoboru/ 
  3. www.mdpi.com/1424-8247/14/3/206
  4. www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1570023202002143?via%3Dihub
  5. www.mdanderson.org/cancerwise/should-you-eat-a-lectin-free-diet.h00-159695178.html
  6. www.mdpi.com/2076-2607/10/8/1606
  7. academic.oup.com/jcem/article-abstract/96/5/1442/2833679
  8. www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/194575,dieta-i-suplementacja-w-chorobie-hashimoto
  9. ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional