Wpływ diety na zdrowie skóry — co jeść, aby cieszyć się piękną cerą?

Opublikowano: 5 czerwca 2024r.
Czas czytania około: 7 min
mask2
mask3
jedzenie-zdrowa-skora

Zdrowy i promienny wygląd skóry jest ściśle związany z tym, co wchodzi w skład Twojej diety. To, co spożywamy, może mieć bezpośredni wpływ na kondycję naszej cery. 

Niestety codziennością wielu osób jest walka z problemami skórnymi — wypryskami i trądzikiem. Czy wiesz, że istnieją produkty, które mogą Cię w niej wspomóc? 

Dieta a kondycja skóry

Niezdrowa i nie prawidłowo zaplanowana dieta może prowadzić do problemów z cerą, podczas gdy odpowiednie odżywianie może poprawić jej wygląd. Zbilansowany jadłospis, bogaty w odpowiednie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów, jest nieodłącznym elementem dbania o zdrową i piękną cerę.

Musisz jednak wiedzieć, że w przypadku poważnych zmian skórnych dieta jest bardzo ważnym wsparciem leczenia, jednak nie zastąpi leków i przestrzegania konkretnych zaleceń dermatologa. 

Przyjrzyjmy się temu, co i w jaki sposób wpływa na wygląd Twojej skóry. Zacznijmy od ogólnego składu diety. Jakie znaczenie mają węglowodany, tłuszcze i białka?

Węglowodany i indeks glikemiczny

Jednym z istotnych aspektów diety, który wpływa na cerę, jest indeks glikemiczny (IG). Indeks glikemiczny to wartość, która określa, w jak szybkim tempie dany produkt podnosi stężenie glukozy we krwi. Produkty węglowodanowe, które są rafinowane (oczyszczone) i wysokoprzetworzone charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym niż produkty pełnoziarniste. 

Spożycie produktów o wysokim IG przyczynia się do szybszych i bardziej gwałtownych „skoków” glukozy. W odpowiedzi na to organizm musi zareagować. Uwalnia insulinę, która nie tylko wpływa na gospodarkę węglowodanową (chociaż to jest jej główne zadanie), ale także nasila produkcję sebum. W efekcie dochodzi do wydzielania jego nadmiernych ilości i często do nasilenia zmian trądzikowych. Insulina wpływa także na produkcję hormonów płciowych, których nadmierna ilość często jest przyczyną problemów z cerą. 

Dieta z wysokim indeksem może przyspieszać wzrost komórek skóry, a w konsekwencji prowadzić do torowania mieszków włosowych i tworzenia się zaskórników. 

Warto więc zastąpić produkty o wysokim IG tymi o niskim. Jeśli wybierasz produkty zbożowe, sięgaj po te pełnoziarniste i niskoprzetworzone

  • grube kasze, 
  • pełnoziarniste pieczywo, 
  • płatki zbożowe — górskie płatki owsiane, płatki gryczane,
  • makarony razowe, 
  • ryż brązowy, czarny, czerwony.

Tłuszcze w diecie dla zdrowej skóry

Wiele osób obawia się tłuszczów w diecie, myśląc, że mogą one negatywnie wpływać na zdrowie skóry. Jednak nie wszystkie tłuszcze są sobie równe, a niektóre z nich mogą wręcz wspierać kondycję cery. Największe znaczenie ma podział tłuszczów na kategorie: tłuszcze nasycone i trans oraz tłuszcze nienasycone.

Tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans, obecne w tłustych mięsach, pełnotłustym nabiale, oleju palmowym, oleju kokosowym, twardych margarynach, przetworzonych przekąskach i daniach typu fast-food, mogą nasilać stan zapalny w organizmie. Może to prowadzić do pogorszenia wyglądu skóry, zwiększenia zaczerwienień oraz obrzęków.

Z drugiej strony, tłuszcze nienasycone (w szczególności tłuszcze omega-3) mają działanie przeciwzapalne i są korzystne dla zdrowia skóry. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych w największych ilościach występuje w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, siemieniu lnianym, oleju lnianym i nasionach chia. Regularne spożywanie tłuszczów z rodziny omega-3 może pomóc zmniejszyć stany zapalne skóry, co przekłada się na jej bardziej jednolity koloryt i redukcję objawów trądziku.

Jak białko wpływa na cerę?

Białko to składnik diety, który jest niezbędnym elementem do prawidłowego przebiegu procesów regeneracji komórek. Kolagen i elastyna, dwa główne białka w skórze, odpowiadają za jej jędrność i elastyczność.

Dieta bogata w białko wspomaga procesy naprawcze skóry. Sprawia, że Twoja cera staje się bardziej sprężysta i mniej podatna na uszkodzenia. Niedobór białka może prowadzić do osłabienia struktury skóry, a to może objawiać się jej wiotczeniem, utratą elastyczności i zwiększoną podatnością na uszkodzenia.

Najlepsze źródła białka to chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe produkty mleczne oraz orzechy i nasiona. 

Piękny wygląd skóry — co może mu zaszkodzić?

Twoja skóra odzwierciedla to, co dzieje się w Twoim organizmie. Niestety, niektóre produkty, które spożywasz na co dzień, mogą pogarszać stan cery i prowadzić do powstawania wyprysków. Jeśli chcesz mieć zdrową i promienną skórę, warto zwrócić uwagę na to, co może jej szkodzić.

Do najczęściej problematycznych produktów należą: 

  • nabiał, 
  • słodycze, w tym czekolada (nawet gorzka), 
  • ostre przyprawy, 
  • wysokoprzetworzone, tłuste, smażone potrawy, 
  • sól — dodawana samodzielnie, ale także ta „ukryta” w produktach spożywczych, 
  • alkohol. 

Jak poprawić stan swojej cery — produkty, które wspierają zdrowie skóry 

Wyżej wymieniliśmy kilka ważnych składników, które mogą być niezwykle pomocne w dbaniu o zdrowie skóry. Jednak poza węglowodanami o niskim IG, zdrowymi tłuszczami i odpowiednią ilością chudego białka, możemy wyszczególnić także konkretne produkty, które będą wspierać wygląd Twojej skóry. Mowa tutaj o żywności bogatej w antyoksydanty.

Dieta Low IG dla zdrowej skóry

LOW-IG-min

Low IG

Dieta dla osób, które chcą zmniejszyć skoki cukru.
Białko:
20-25%
Tłuszcze:
40-45%
Węgle:
35-40%
Cena od: 64.9 zł

Tak, jak wcześniej wspomnieliśmy w przypadku zmian trądzikowych, bardzo duże znaczenie ma stan zapalny. Możesz zadbać o jego redukcję, jeśli w Twoim codziennym jadłospisie uwzględnisz: 

  • świeże owoce i warzywa — zwłaszcza te o intensywnych kolorach (np. jagody, borówki, buraki, czerwona kapusta). 
  • orzechy,
  • nasiona, 
  • pestki, 
  • awokado, 
  • zioła i przyprawy — cynamon, kurkuma, czosnek, oregano, pokrzywa
  • kiszonki i produkty fermentowane 

Pamiętaj, że to, w jaki sposób reagujesz na spożycie konkretnych produktów, może być bardzo indywidualne. Aby opracować zasady, które sprawdzają Ci się najlepiej, ważne jest to, abyś nauczył się obserwować swój organizm i to, w jaki sposób Twoja skóra reaguje na konkretne składniki. Jeśli nabiał czy ostre potrawy nie sprawiają Ci problemów, to nie musisz wykluczać ich z codziennej diety. 

Zauważ jednak, że większość wymienionych produktów to takie, które ogólnie są niezalecane w zdrowej i zrównoważonej diecie. Ograniczenie słodyczy, słonych przekąsek, wysokoprzetworzonej żywności, soli czy alkoholu będzie korzystnie wpływać nie tylko na Twoją skórę, ale także na Twój ogólny stan zdrowia. 

Bibliografia

  1. Dawidziak, J., & Balcerkiewicz, M. (2016). Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris) Część II. Kwasy tłuszczowe, indeks glikemiczny, przetwory mleczne. Farmacja współczesna, 9, 67-72.
  2. Pałdyna, B., Dyńka, D., & Pałdyna, M. (2022). Trądzik zwyczajny–miejsce diety w patogenezie i terapii. Pediatria i Medycyna Rodzinna (Paediatrics & Family Medicine), 18(1).
  3. Tatka, A., & Pawliczak, R. (2022). Czy dieta ma znaczenie w atopowym zapaleniu skóry?. Polish Journal of Allergology/Alergologia Polska, 9(2).
  4. Osowski, S. (2019). Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego. Kosmetologia Estetyczna, 6, 755-760.