Spis treści
Niskowęglowodanowe śniadanie to całkiem dobra opcja – nie tylko na diecie keto. Takie podejście sprawdza się także u osób na redukcji i u pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzycą lub insulinooporności).
Szukasz inspiracji do gotowania? Przedstawiamy trzy uniwersalne przepisy, które możesz wprowadzić do swojej diety. Wybieraj ulubione dodatki i ciesz się różnorodnością w swojej kuchni.
Tacos z białego sera z… tofu, rukolą i sosem musztardowym

Składniki:
- 100 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/2 kostki tofu
- 1 garść rukoli
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Zmiksuj jajko z twarogiem, siemieniem lnianym i ulubionymi przyprawami.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim masę – uformuj cienkie krążki na ok. 8-10 cm.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Nie pomijaj tego kroku. Dzięki temu taco łatwo odejdzie od papieru.
- Pomidora i tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z rukolą.
- Dodaj musztardę, sok z cytryny, oliwę i ulubione przyprawy.
- Całość wymieszaj i przełóż na taco.
Jajka na szpinaku z… orzechami pekan, oliwkami i serem feta

Składniki:
- 200 g szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 duży ogórek gruntowy
- 1 łyżka orzechów pekan
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 30 g sera feta
Sposób przygotowania
- Szpinak podsmaż na oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw.
- Wbij na patelnię jajka i duś przez 2 min pod przykryciem.
- Następnie pokrusz ser feta i duś całość na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.
- Posiekaj orzechy i oliwki. Ogórka pokrój w słupki.
- Przełóż jajka na talerz, posyp orzechami i oliwkami. Podawaj z ogórkiem.
Kakaowa granola… na jogurcie z malinami i czekoladą

Składniki:
- 10 g migdałów
- 10 g orzechów włoskich
- 10 g pistacji
- 10 g sezamu
- 1 łyżka chipsów lub wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka erytrolu
- 50 ml wody
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 150 g malin
- 150 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
- Upraż na patelni posiekane orzechy, sezam i wiórki kokosowe.
- Wymieszaj wodę, erytrol i kakao. Kiedy słodzik się rozpuści, wlej całość na patelnię (uważaj, by ta nie była zbyt rozgrzana) i odparuj. Cały czas mieszaj.
- Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Przełóż jogurt do miseczki, dodaj maliny, granolę i czekoladę.