overlay overlay-mobile
viking-shadow
viking_karta_produktu
palce
GLUTEN-LACTOSE-FREE-min

Dieta z ograniczoną laktozą i glutenem

Dostępne kaloryczności
1200 kcal
1500 kcal
1800 kcal
2000 kcal
2200 kcal
2500 kcal
3000 kcal
Mikroskładniki
Białko:
20%
Tłuszcze:
35%
Węgle:
45%
Opis diety
Dieta dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie laktozy i glutenu.

Osoby nietolerujące laktozy oraz glutenu nie mają lekko. Spożycie nawet jednego z tych alergenów powoduje nieprzyjemne dolegliwości, uczucie ciężkości oraz problemy z trawieniem. Jeżeli należysz do grona osób, które ze względów zdrowotnych zmuszone są ograniczać spożycie glutenu i laktozy, z pewnością wiesz, że stopień dietetycznych restrykcji uzależniony jest od indywidualnej tolerancji. 

Przygotowałem propozycję diety, która znacząco ogranicza zawartość laktozy i glutenu, zastępując je zdrowszymi i lekkimi odpowiednikami. Nie musisz już rezygnować z wygody, jaką jest catering dostarczany pod Twój dom. Jeśli posiadasz nietolerancję laktozy lub glutenu możesz zapomnieć o uciążliwym dostosowaniu przepisów do swojej wymagającej diety – z przyjemnością zrobimy to za Ciebie.

Nasza wspaniała dietetyczka z każdą dietą stawia sobie poprzeczkę coraz wyżej. Wiemy, że nie możemy zadowolić absolutnie każdego, ale staramy się wsłuchiwać w potrzeby naszych klientów i poszerzać ofertę o mniej spotykane, a jednak coraz częstsze diety.

Przestrzeganie mocno ograniczającej diety bezlaktozowej, która równocześnie znacząco wyklucza gluten to nie lada wyzwanie dla kogoś, kto się na tym zwyczajnie nie zna. Zauważyłeś, że gluten i laktoza Ci nie służą? Czy wiesz, że nie musisz poznać wszystkich dostępnych zamienników i codziennie głowić się nad odpowiednim komponowaniem wykluczającej, jednak wciąż pełnowartościowej diety?

Po co masz tracić czas i błądzić we mgle, skoro możesz zgłosić się do nas! Zrobimy to wszystko za Ciebie i mało tego, dostarczymy Ci Twoje pyszne posiłki pod sam dom! Ty możesz ten czas poświęcić na dużo ciekawsze zajęcia.

Dieta pudełkowa ograniczająca laktozę i gluten – idealna dla alergików

Dawniej nietolerancję laktozy kojarzono głównie z najmłodszymi. Dziś już wiemy, że ten problem dotyka nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór w organizmie enzymu odpowiadającego za rozkład tego cukru mlecznego  – laktazy.

Niedobór laktazy może być wrodzony (przekazany genetycznie), pierwotny (spowodowany fizjologicznym procesem spadku aktywności enzymu) oraz wtórny (czyli nabyty np. przez przebytą chorobę czy zażywanie leków). Do głównych objawów nietolerancji laktozy u dorosłych są: wzdęcia, kolka, bóle brzucha, a nawet biegunka – wszystko to po spożyciu produktu zawierającego laktozę. Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy, kto zmaga się z nietolerancją laktozy, jest tak samo wrażliwy na jej obecność w diecie. Wiele osób z niedoborem laktazy dobrze toleruje niewielkie ilości laktozy w codziennej diecie. 

Gluten natomiast jest białkiem znajdującym się w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Do osób, które powinny unikać glutenu w codziennym jadłospisie, jednak mogą pozwolić sobie na jego śladowe ilości należą te, które zmagają się z nietolerancją bez celiakii, alergią związana z glutenem i alergia na pszenicę. Niestety w przypadku celiakii, nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać reakcję immunologiczną w jelicie cienkim, prowadząc do poważnych komplikacji. 

Nasza dieta ograniczająca laktozę i gluten została stworzona, aby pomóc alergikom odpowiednio się odżywiać, przy czym nie jeść w kółko tego samego. Sami nie znosimy nudy i banalnych posiłków, dlatego nie pozwalamy sobie na serwowanie Wam nijakich dań.

Catering „less gluten & lactose” – przykładowe dania

Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać produktów mlecznych, a dodatkowo, jeśli nie tolerują glutenu, nie powinny przesadzać z produktami mącznymi i podobnymi. Wydawać by się mogło, że zostają same owoce, warzywa i mięso, bez żadnych dodatków. Nic bardziej mylnego!

Mleko można śmiało zastąpić napojem roślinnym, np. sojowym czy owsianym. Na rynku spożywczym dostępne jest mnóstwo produktów bezlaktozowych, w tym jogurty, kefiry, a nawet mleko. Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową, a makarony – ryżem, gryką, komosą ryżową czy kaszą jaglaną.

Na śniadanie proponuję placuszki z mąki bezglutenowej i napoju owsianego z dodatkiem masła orzechowego i bezlaktozowego jogurtu. Na drugie śniadanie shake na napoju kokosowym z owocami i liśćmi mięty. Na obiad filet z kurczaka w ziołowym pesto z komosą ryżową i surówką. Na podwieczorek ciasto na bezglutenowym spodzie z sezonowymi owocami. Natomiast na kolację proponuję sałatkę z warzywami i grillowanym boczkiem.

Czy dieta bezglutenowa i bezlaktozowa musi być nudna? Absolutnie nie! Jak widzisz, nie musisz rezygnować ze wszystkiego w swojej diecie, a Twój talerz wcale nie będzie pusty. Dzięki odpowiednim zamiennikom można skomponować lekkie posiłki, które nie tylko będą smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla Twojego organizmu. Pożegnaj się z potwornymi wzdęciami i rewolucjami żołądkowymi! Powitaj zdrowy catering dietetyczny z Kuchni Vikinga!

Ze względu na istniejące ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego na drodze produkcji czy na etapie producenta naturalnie bezglutenowych produktów dieta może zawierać śladowe ilości glutenu. Nie rekomendujemy jej dla osób z celiakią.

Kcal Cały zestaw
1200 57.9 zł
1500 66.9 zł
1800 69.9 zł
2000 71.9 zł
2200 74.9 zł
2500 77.9 zł
3000 82.9 zł

Wspólne wybory,
wspólne oszczędzanie!

15% RABATU przy zamówieniu
trzeciej diety pod ten sam adres. Regulamin promocji

Group 3874
Group 3875

Masz wątpliwości?

Skorzystaj z darmowej konsultacji z naszymi Dietetykami.

Poniedziałek - Piątek
7:00 – 15:00

+48 22 230 24 00
(wew. 2)
dietetyk@kuchniavikinga.pl
Mask Group 34

Bestsellery w Kuchni Vikinga

5.0 Pyzy z mięsem z kwaśną śmietaną pietruszkową, prażoną cebulką i buraczkami na ciepło
5.0

Pyzy z mięsem z kwaśną śmietaną pietruszkową, prażoną cebulką i buraczkami na ciepło

5.0 Porzeczkowy jogurt grecki z gorzką czekoladą, podany z kluskami leniwym
5.0

Porzeczkowy jogurt grecki z gorzką czekoladą, podany z kluskami leniwymi

5.0 Pancakes bananowe z serkiem czekoladowo-kokosowym i konfiturą agrestową
5.0

Pancakes bananowe z serkiem czekoladowo-kokosowym i konfiturą agrestową

4.99 Quesadillas z pulled pork i serem BBQ, sos 1000wysp, warzywa
4.99

Quesadillas z pulled pork i serem BBQ, sos 1000wysp, warzywa

4.96 Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z opiekanymi ziemniaczkami, dipem BBQ i colesławem z czerwonej kapusty
4.96

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z opiekanymi ziemniaczkami, dipem BBQ i colesławem z czerwonej kapusty

4.95 Chińskie pierożki z otrębami z farszem wieprzowym z kapustą pekińską z sosem sweet-chili i sezamem
4.95

Chińskie pierożki z otrębami z farszem wieprzowym z kapustą pekińską z sosem sweet-chili i sezamem

4.93 Sałatka z grillowanym kurczakiem, batatem, mozzarellą, ogórkiem, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną i pestkami dyni, winegret BBQ_
4.93

Sałatka z grillowanym kurczakiem, batatem, mozzarellą, ogórkiem, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną i pestkami dyni, winegret BBQ

4.92 Butter chickpeas z curry podane z ryżem czarno-białym, chlebkiem nan i koledrą
4.92

Butter chickpeas z curry podane z ryżem czarno-białym, chlebkiem nan i koledrą

albert
bulb paint1 paint2
bo-kuchnia-vikinga to-mądry wybór-jest! albert-signature
albert-mobile